18/10/2016 -Segona càpsula d'informació sobre la FP


Benvolguda AMPA,

Us enviem la segona càpsula d'informació d’aquest curs en la que descobrirem un munt de coses interessants sobre l'FP.

A FAPAES seguim apostant per apropar la Formació Professional a tothom, i per donar-li prestigi que creiem que mereix.

Material de ben segur molt interessant per a les famílies i l’alumnat i perquè no, també per al professorat. Feu-ne tota la difusió que en considereu.

Feu-nos tots aquells suggeriments que vulgueu, difoneu tant com pugueu les càpsules i... aprofiteu per apropar-vos a l'FP!"

Aquest és un projecte conjunt amb l'IMEB de l'Ajuntament de Barcelona, a qui agraïm que ens doni suport.

capsula2

Salutacions,
FAPAES



13/04/2016 - Nou capítol TV “Famílies i escola”. Drogues

Ja està accessible el tretzè capítol del programa TV “Famílies i escola”, al qual hi col·laborem. En aquesta ocasió el tema és “Drogues”.

 

Trobareu l'accés a la nostre web www.fapaes.net

 

Com en cada ocasió us enviem les conclusions del programa:

 

En aquesta ocasió volem aprofundir en un tema que preocupa molt a les famílies: les drogues, especialment perquè l’edat d’iniciació és cada vegada més precoç. Coneixem el cas en primera persona d’en David, de 18 anys. Amb només 15 anys es va introduir en el món del cànnabis. Arran de la detecció del problema per part de la família, es van dirigir alcentre SPOTT, gestionat per la Diputació de Barcelona. Després de fer teràpia, el David va sortir-se’n i ara és un noi amb molts plans de futur. Parlem amb alguns dels terapeutes del centre SPOTT, així com amb la Carme Torrella, professional del CAS (Centre d’ Assistència i seguiment de Drogodependències) de Terrassa, qui coordina el programa d’atenció per a adolescents. De cara a la prevenció visitem a Sabadell l’exposició itinerant Controles?, que es dirigeix a nois i noies, escoles i famílies per donar-los informació, exposar els riscos i transmetre el valor de la responsabilitat pel que fa al consum de substàncies als més joves.

 

Si preferiu escoltar el programa de ràdio, els continguts els tractem d’aquesta altra manera: L’alcohol, el cannabís, o el tabac. Els joves en tenen conceptes erronis, i existeixen molts mites sobre aquestes substàncies que fan que les vegin com a poc perilloses. A voltes, la curiositat els pot i l’addicció ja és a tocar. L’edat d’inici en el consum de substàncies se situa entre els 13 i els 16 anys. Detectar el problema a l’inici és molt important i que l’implicat en prengui consciència també

Aquesta setmana parlem amb Anna Sisón, psicòloga al centre SPOTT, el primer servei públic d’assistència, tractament i prevenció comunitària per a persones drogodependents; Pablo Martínez, professor de matemàtiques a l’IES Sabadell; l’Anna, la Salma i la Nerea, alumnes de l’IES Sabadell participen en una visita guiada a l’exposició Controles?; Laura Garcia és educadora social, especialista en drogues i drogodependències i una de les guies; Salva Martí és treballador social al centre SPOTT i acompanya als pares en un procés moltes vegades dolorós. A més, compartir els neguits amb altres famílies els ajuda a superar les pors; i David i Mari Carmen (fill i mare). El David va començar a consumir als 14 anys, primer alcohol i després cànnabis. Ara ja l’han donat d’alta.

 

A continuació us deixem un seguit de recursos que us poden ajudar si voleu aprofundir en el tema:

-- Podeu fer un tomb virtual per l’exposició Controles?. L’objectiu és desmitificar informacions errònies sobre les drogues que arriben als joves de manera distorsionada. Trobareu informació i eines per treballar el tema a casa. Fins i tot hi ha un servei de consulta a través del que podreu fer consultes a professionals. Visiteu:

-- Podeu consultar també el web de la Generalitat de Catalunya sobre drogodependències

-- Al Cosmocaixa trobareu l’exposició Parlem de Drogues. Que s’emmarca dins del programa preventiu del consum de drogues de la Fundació La Caixa.

 

I per acabar, com cada setmana, us deixem les conclusions a les quals hem arribat després de fer el programa:

1. El jove que té addicció d’alguna droga no sempre té consciència del problema.
2. Cal ajudar-lo a ser-ne conscient, però no culpar-lo
3. 62 centres de la Generalitat d’atenció a les drogodependències
4. Interessar-nos pels fills, sense espiar-los… i escoltar-los molt
5. Informem els fills, dient-los la veritat
6. Ajudem els fills a buscar solucions, no cal donar voltes a l’error comès
7. Indicadors: baixada del rendiment acadèmic, canvis d’humor, canvis d’amics i activitats aïllament familiar, necessitat de diners…
8. De vegades, és millor informar que només prohibir
9. Busquem l’equilibri entre l’afecte i els límits, a l’hora d’educar
10. Parlar, comunicar-se, donar afecte…
11. A l’adolescència, els fill s’allunyen, però ens necessiten molt, encara
12. Passar estones junts també és prevenir possibles addiccions

 

A banda de l’emissió a les diferents televisions locals i ràdio ja el teniu disponible al blog del programa:

 

http://blogstv.laxarxa.com/familiesiescola/2016/04/12/drogues/



30/03/2016 - Nou capítol TV “Famílies i escola”. Sexisme

Ja està accessible el novè capítol del programa TV “Famílies i escola”, al qual hi col·laborem. En aquesta ocasió el tema és “Sexisme”. Trobareu l'accés a la nostre web www.fapaes.net

 

Com en cada ocasió us enviem les conclusions del programa:

 

Com ho hem de fer les famílies per evitar conductes sexistes entre els nostres fills i filles? Visitem l’escola Lluís Vives de Castelldefels, centre amb un projecte coeducatiu al darrere. Ens l’expliquen representants de l’equip docent i famílies, així com responsables de Coeducacció, una entitat sense ànim de lucre que assessora en temes de gènere a escoles, instituts i llars d’infants. Una de les xacres socials que es pretén evitar amb una educació amb perspectiva de gènere és la de la violència masclista. Anem a dos instituts, el Font del Ferro de Palafolls i el Lluís de Peguera de Manresa per assistir a dos tallers de prevenció de violència de gènere dirigits a joves. Per últim, parlem amb els professionals de Conexus, entitat que treballa amb víctimes de violència de gènere, tant amb dones agredides com amb homes agressors.

Al programa de ràdio, aquesta setmana, les conductes sexistes perviuen i es continuen perpetuant encara, ara, en el segle XXI. Els mitjans de comunicació i la publicitat, entre altres factors, mantenen rols i estereotips. Els joves, aquestes actituds sexistes visualitzades en sèries, pel·lícules i anuncis, els assumeixen com a propis. En aquesta edició ‘Famílies i escola’ aprofundeix en el tema del ‘Sexisme’ parlant amb diversos joves sobre aquesta mena d’actituds i també amb diferents experts que ens proposen una mirada crítica a tot el que ens envolta.

Especialistes i testimonis d’aquesta setmana: Mirta Lojo, psicopedagoga i Doctora en Ciències de l’educació. Actualment treballa en un projecte contra la discriminació; Joana Gallego, professora a la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsora del Màster sobre gènere i comunicació; Anabel Sesma, encarregada de dinamitzar el taller sobre l’amor romàntic que fan els alumnes de 4 art d’ESO de l’Institut Lluis de Peguera de Manresa i Ianire Estébanez, psicòloga.

Us deixem, com cada setmana, alguns recursos que us poden ser d’utilitat per aprofundir més en aquest tema:

El bloc Mi novio me controla és molt interessant si voleu aprofundir en aquest. El manté viu la psicòloga, Ianire Estébanez. Aquesta psicòloga arran d’una experiència personal s’ha especialitzat en la prevenció, sensibilització i formació sobre joves i violències. En el seu bloc i trobareu recursos, documents, investigacions …

I acabem amb les conclusions:

1. Centres interessats en identificar i eliminar enfocaments sexistes…
2. Atribuïm conductes segons el sexe i discriminem aquells que no les compleixen
3. Motivem nens i nens a jugar a coses que, en principi, no estan pensades per ells
4. Els patis escolars, una radiografia de la societat
5. Fer servir un llenguatge no sexista ajuda a combatre injustícies
6. Des de casa, vigilem les nostres actituds sexistes, que són moltes
7. Els contes són un bon mitjà per treballar el sexisme…
8. …i els mitjans de comunicació són una altra bona oportunitat
9. Som nosaltres qui modelem les conductes adolescents
10. Acompanyem els nens i nens que transgredeixen els rols
11. Relacions abusives entre adolescents: un problema greu a combatre
12. Treballar bé amb els joves pot evitar violència masclista més tard
13. La violència entre joves és subtil, sovint
14. No eduquem les noies en el proteccionisme
15. Atents a conductes poc normals de les noies, que puguin indicar que pateixen relacions abusives
16. Ajudem els fills a posar nom a les seves emocions
17. Eduquem en la responsabilitat, a partir de la confiança

 

A banda de l’emissió a les diferents televisions locals i ràdio ja el teniu disponible al blog del programa:

 

http://blogstv.laxarxa.com/familiesiescola/2016/03/15/sexisme/



15/05/2015 - Declaració federacions AMPA

Mares i pares d’alumnes de Catalunya defensem el model d’immersió

lingüística

Les federacions d’AMPAs de centres públics i de centres concertats de

Catalunya que subscrivim aquest document considerem molt negatives i

desmesurades les mesures cautelars sol·licitades per l’advocacia de l’Estat

 

Les AMPAs de Catalunya s’oposen al contingut del recurs presentat per l'advocat de l'Estat davant el contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució de la Generalitat que regula les normes de preinscripció i matrícula als centres escolars sostinguts amb fons públics.

 Les federacions d’AMPAs que subscrivim aquest document, tal com hem manifestat reiteradament i pública, donem ple suport al model escolar d’immersió lingüística en català en considerar que permet que cada centre configuri el seu projecte educatiu i lingüístic que les famílies han de poder triar en llibertat, evita la segregació escolar i esdevé un factor decisiu de cohesió social. Considerem prou acreditat que no provoca cap perjudici a l’alumnat i que permet assolir nivells satisfactoris en el coneixement tant del català com del castellà i, desitgem, d’una llengua estrangera.

 Demanem a mares i pares que confiïn en l’escola que han triat per als seus fills -i en aquests mètodes pedagògics plenament acreditats- i que no es deixin endur per aquells que provoquen divisió social i cerquen la crispació en el món educatiu per motius que no són pedagògics, sinó merament partidistes, posant-ne en risc la bona convivència.

 Catalunya no ha de variar aquest model educatiu i, en aquest sentit, donem total suport a les autoritats educatives de Catalunya en les mesures que s’encaminin vers aquesta finalitat.

 D’altra banda, considerem del tot desproporcionades les mesures cautelars sol·licitades per l’advocacia de l’Estat, i més tenint en compte el nivell d’assoliment de competències de llengua castellana que assoleixen els nostres alumnes. De prosperar aquesta petició es podria provocar un caos administratiu en un procés tant delicat i de tanta importància per a les famílies com ho és el de preinscripció i matrícula escolar.

 Rebutgem la judicialització de l’escola per atacar un model educatiu que gaudeix d’un amplíssim consens de les famílies i de la societat, com és públic i notori. Com a representants de les mares i pares dels alumnes de Catalunya ens sentim indignats pel menysteniment que suposa aquesta maniobra del Govern espanyol.

 Barcelona, 8 de maig de 2015

 

    • Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya
    • Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya
    • Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Escoles Lliures de Catalunya
    • Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes amb Discapacitat Intel·lectual
    • Federació d'AMPAs de l'Agrupació Escolar Catalana

20/04/2015 - Noves eines pràctiques per a famílies

A FAPAES seguim donant resposta als reptes de les famílies i les AMPA. Aquesta vegada, amb l'edició de dues guies:

-      "Ajudem a triar el futur" (eines pràctiques per a pares i mares a l'hora d'ajudar els fills a prendre decisions sobre el seu futur d'estudis i professional)

 -     "Una colla d'arguments per estudiar FP" (adreçada a totes aquelles famílies que no coneixen prou aquests estudis i no en tenen una bona consideració)

També les podreu trobar a la nostra web www.fapaes.net

Són guies pràctiques, senzilles de consultar, elaborades perquè siguin útils. Hi trobareu consells, informacions que, de ben segur, us interessaran, i que us animem a que compartiu amb la resta de famílies i de la comunitat educativa del vostre centre.

Les guies han estat fetes amb les suport de l'IMEB (Institut Municipal d’Educació de l'Ajuntament de Barcelona).

2 fitxers adjunts
Previsualitza el fitxer adjunt Guia Arguments per estudiar FP.PDF

26/02/2015 - Normativa i preinscripció curs 2015-2016

L'AMPA informa que s'ha publicat al DOGC la normativa sobre la preinscripció i matrícula d'alumnes als centres educatius, per al curs 2015-2016.
Ho podeu consultar a través de la web de FAPAES - www.fapaes.net - o a través d'aquest link

26/02/2015 - Ampliació de taules i cadires a la biblioteca.

L'AMPA treballa per a poder oferir serveis a tot l'alumnat del centre. Aquest cop, s’ha ampliat el nombre de taules i cadires de la Biblioteca per tal de satisfer la demanda dels alumnes a les hores punta i com a complement de l’horari més ampli que des del curs 2013-2014 resta operatiu.L'objectiu de la proposta es poder oferir la biblioteca i els seus serveis en un horari més ampli, i arribar al major nombre possible d'alumnes, oferint un espai adient per l'estudi en el mateix institut per a la preparació dels exàmens, deures, lectura, etc

26/02/2015 - Nous aparcaments per a bicicletes 

A petició dels alumnes i per afavorir l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport entre els alumnes, l’AMPA ha procedit al canvi de l’aparcament de bicicletes a l’interior de l’institut atenent a l’estat de deteriorament que presentava l’existent.

26/02/2015 - 8a Escola de pares i mares "factor Q"

Us annexem la informació sobre les xerrades d'enguany del "factor Q" de la 8a Escola de pares i mares per si és del vostre interès. L'AMPA de l'Institut Jaume Callís participa en l'organització de la xerrada que es celebrarà el proper 10/04/15 a les 20:30h a l'Institut La Plana sota el títol de "La família i la prevenció de riscos a l'adolescència" a càrrec de Jaume Larriba i Montull - Director tècnic de l'associació PDS (Promoció Desenvolupament Social) i expert en treball amb famílies.

Més informació aquí

12/02/2015 - Assemblea General AMPA

La propera assemblea general de l'AMPA Jaume Callís es celebrarà el dimarts 14 d'abril a les 20:00h en primera convocatòria i a les 20:30h en segona convocatòria.

Properament s'adjuntarà l'ordre del dia de l'assemblea.

12/02/2015 - Butlletí FAPAES-13

Aquí podeu descarregar-vos l'ultim butlletí de la FAPAES

27/01/2015 - PROGRAMA TV FAMÍLIES I ESCOLA

Comencen les emissions de la 6a temporada del programa de TV "Famílies i escola"!

Com sabeu compta amb la col·laboració de La Xarxa de Comunicació Local, Canal Terrassa, la Diputació de Barcelona i FAPAES, a través del qual es donen consells per a famílies, amb llenguatge senzill i planer i amb propostes pràctiques. Dislèxia, internet i xarxes socials, timidesa, educació i esport, l'ús del llenguatge quan eduquem, l'assetjament escolar... un munt de temes interessants per a pares i mares, exposats per famílies i tractats per experts i expertes.

Aquesta temporada hem fet un nou canvi de format, que fa el programa encara més atractiu. Podeu seguir-lo a traves de les emissions en les televisions locals i ràdios o a través de la web:

www.laxarxa.com/familiesiescola

 Aquí us passem els canals i dies en que s’emet:

 ·         Canal Taronja Central ( dl 12. - dc, ds, dg 00.(R) )

·         El 9 TV ( dc 20. )

·         El Punt AVUI TV ( dc 17.30 )

Ja estan penjats a la web els dos primers capítols:

 Programa 2 “No em deixen fer de tot”

Programa 1 “Ni assetjo, ni m’assetgen”

 Gaudiu-lo! És el programa de la FAPAES i, per tant, el vostre.

 FAPAES

www.fapaes.net

fapaes@fapaes.net

tel. 932782143

14/01/2015 - Xerrada Gratuita: ELS PARES, MODELS DELS NOSTRES FILLS

Xerrada

18/12/2014 - Taquilles AMPA

L'AMPA informa que passades vacances de Nadal es traurà les portes de totes aquelles taquilles que no es fan servir i de totes aquelles taquilles que es van servir sense haver pagat. AMPA Jaume Callís.

27/11/2014 - Reunions AMPA

Enguany l’AMPA es reuneix el darrer dimecres de cada mes a les 20:00 hores a la Biblioteca de l’Institut Jaume Callís

27/11/2014 - Xerrada MEC a Càrrec de David Jorba al SES Calldetenes

Més informació

 

25/10/2014 - Consell Escolar

Benvolgudes famílies,
ens posem en contacte amb vosaltres per informar-vos de les properes eleccions al Consell Escolar.
El Consell Escolar és l’òrgan de participació de la Comunitat Educativa en el govern del centre. Correspon al Consell Escolar aprovar el projecte educatiu, la programació general anual, el pressupost del centre i el rendiment de comptes, intervenir en el procediment d’admissió d’alumnes, participar en el procediment de selecció i en la proposta de cessament del director o directora, aprovar els convenis i acords de col·laboració amb entitats, aprovar les Normes d’Organització i Funcionament  i intervenir en els diversos assumptes vinculats amb el govern d el centre.
 
 Al Callís cal elegir 2 professors, un pare/mare i un alumne.
Per tal de garantir aquesta renovació i, donada la importància que el Consell Escolar té com a òrgan de participació, és imprescindible que es presentin candidatures dels diferents sectors a renovar.
El termini de presentació de candidatures serà del 4 de novembre al 18 de novembre, ambdós inclosos. A les oficines del centre trobareu l’imprès per a formalitzar la presentació d’aquestes candidatures. L'AMPA us pot donar informació relativa a si hi ha pares o mares candidats.
 
A partir del dia 4 de novembre hi haurà exposats a la vitrina del vestíbul de l’institut, els censos de pares i mares i el dels alumnes. Qualsevol error detectat en aquests censos pot ésser reclamat els dies 5, 6 i 7 de novembre.
Els dies de les votacions seran:

* Pares i mares: dia 26 de novembre de 8.00 a 10.00h del matí i de 19.00 a 21.00h del  vespre

* Alumnes: dies 25 i 26 de novembre al llarg de l’horari lectiu (ja es concretarà un horari per cursos).

16/09/2014:

Informació taquilles 2014-2015

 

28/6/2014 - Iddink:

Benvolguts,

Aquells que estigueu interessats en venir el dia 8 de juliol a vendre els llibres d'aquest curs o a fer les comandes de llibres per el pròxim curs amb l'empresa Iddink us convoquem en els següents horaris:

4t ESO: 10:00h-11:00h i de 15:00h-16:00h

3r ESO: 11:00h-12:00h i de 15:30h-16:30h

2n ESO: 12:00h-13:00h i de 16:00h-17:00h

1r ESO: 13:00h-14:00h i de 16:30h-17:30h

1r BATX: 10:00h-12:00h i de 15:00h-16:30h

2n BATX: 12:00h-14:00h i de 16:00h-17:30h

Moltes gràcies,

AMPA JAUME CALLÍS

17/6/2014 - Iddink:

El proper dimarts 17 de juny a les 20:00h del vespre a la sala d'actes de l'institut, es farà la presentació del projecte de reutilització de llibres per a totes les famílies. En aquesta presentació s'abordaran les condicions del contracte, el funcionament de l'empresa, els processos de venta i compra dels llibres i el calendari d'actuació.

Darrera modificació: dimarts, 18 d’octubre 2016, 09:14