SAPIENS DESEMBRE

Quan va néixer Catalunya?
PER QUÈ PASSA? / SEGLES XX I XXI

Els cristians oblidats
A l’Orient Mitjà, la població cristiana pateix com cap altra la inestabilitat de la regió que va veure néixer aquesta religió
L’aparició d’Estat Islàmic (EI), amb la seva campanya de persecució i aniquilació de les minories cristianes, és només l’últim esglaó envers l’extinció d’aquest grup religiós de l’Orient Mitjà. De fet, el 20% de població cristiana que tenia tota la regió a la primeria del segle XX s’ha convertit en un desolador 5%.
Gabriel Garroum
L’ENTREVISTA / SEGLE XX
Simon Scarrow: “Els historiadors no tenen el monopoli de la veritat”
Parlem amb el guanyador del III Premi Barcino de novel·la històrica sobre les satisfaccions, reptes i controvèrsies d’aquest gènere literari.
La seva saga ‘Eagle’ és un fenomen de vendes al Regne Unit. I també ho és la seva tetralogia dedicada al duc de Wellington i a Napoleó o el seu darrer llibre publicat en anglès i situat a la Segona Guerra Mundial. No hi ha dubte que Simon Scarrow és un autor prolífic: en quinze anys ha escrit ni més ni menys que 23 novel·les.
Sònia Casas (text), Enrique Marco (fotografia)
REPORTATGES / EDAT MITJANA
Quan va néixer Catalunya?

Els moments clau del camí cap a la independència
Poques nissagues medievals estan tan estretament vinculades a un territori, a una llengua i a una cultura com la dinastia comtal catalana. Quin va ser el seu origen? Com va assolir la seva sobirania? Viatgem cap aquella època turbulenta, quan el que ara és Catalunya era una terra de frontera.
Anna Sàez (text), David Garrido (assessorament)
REPORTATGES / SEGLE XX
Llums i ombres del Gran Timoner
L’origen de la República Popular de la Xina sota el puny de ferro de Mao Zedong
Més de vint anys de guerra civil el van convertir en un líder indiscutible, que va capgirar el llegat dels emperadors per convertir un país feudal en una potència mundial durant la guerra freda. Però les víctimes del Gran Salt Endavant i la Revolució Cultural van marcar un llegat qüestionat per molts.
Víctor Farradellas (text), Víctor Gavín (assessorament)
REPORTATGES / ÈPOCA ANTIGA
Qui eren els celtes?
Les darreres descobertes d’aquest poble misteriós
Ja els grecs i els romans, consideraven els celtes un poble enigmàtic. Eren guerrers però mai no van voler formar un imperi unificat, i ni de la seva història ni dels seus coneixements medicinals no ha quedat cap registre escrit. Amb tot, els seus aixovars funeraris ens parlen d’un poble culte i ric.
Arnau Cònsul (text), Gabriel Sopeña (assessorament)
REPORTATGES / PREHISTÒRIA
Rumb a Austràlia

Tot el que se sap d’una de les més grans aventures migratòries de la història de la humanitat
Fa uns 50.000 anys, grups d”Homo sapiens’ van iniciar un viatge incert des del sud-est asiàtic fins a Austràlia, Nova Guinea i Tasmània. Aquells primers exploradors van navegar centenars de quilòmetres a mar obert fins a conquerir un nou continent, on van trobar una megafauna que mai abans havien conegut. Recreem una de les expedicions més fascinants i misterioses de tots els temps.
Gemma Aguilera (text), Xosé Pedro Rodríguez (assessorament)
REPORTATGES / SEGLE XX
Valencians a Nova York

L’epopeia dels milers de valencians a la recerca del somni americà
Entre el 1906 i el 1920, més de 15.000 valencians emigraren als Estats Units i el Canadà a la recerca d’un futur millor. Fugien d’una misèria endèmica, dels abusos dels terratinents i d’una terra ferida de mort per la plaga de la fil·loxera. Alguns s’hi quedarien per sempre. La gran majoria, però, tornaria al cap de pocs anys amb els estalvis.
Eva Terol (text), Juli Esteve (assessorament)
VIU LA HISTÒRIA
Viatgers de l’any mil
El Museu episcopal de Vic estrena la mostra ‘Viatjar a l’edat mitjana’
VIU LA HISTÒRIA
Molt més que botigues
Fem una ruta per cinc establiments centenaris de la Ciutat Comtal
Van obrir les portes ara fa més d’un segle i han sobreviscut a la guerra, a la pressió urbanística, a diverses crisis econòmiques i a la transformació dels nostres hàbits de consum. Reivindiquem cinc comerços emblemàtics de Barcelona que han sabut adaptar-se al pas del temps
Redacció
ENTRE FANTASMES
Un sàdic al Paral·lel
Enric Calpena
VIU LA HISTÒRIA
Art a la muntanya sagrada
El Museu de Montserrat acull peces des de Mesopotàmia fins a obres del segle XXI
Roger Costa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>