Capses d’investigació

La metodologia de les capses d’investigació és una proposta que parteix d’una provocació que permet a tots els membres de la comunitat educativa  aprendre d’una manera diferent, innovadora, més activa, atractiva, i que els ha de permetre despertar la seva curiositat en diferents temes.

És una metodologia competencial, vivencial, que parteix d’aprenentatges manipulatius  i que els/les converteix en els propis guies i protagonistes del descobriment del seu propi aprenentatge.

Dediquem 3 sessions setmanals d’1h i 15 minuts a la realització de les “Capses d’investigació” i s’està treballant amb aquesta nova metodologia des de finals de gener de 2019.

Pensem que aquest és l’espai perfecte on respondre a molts d’aquells “per quès” que tant grans com petits ens plantegem o ens hem plantejat alguna vegada. Ells/elles fan hipòtesis, les investiguen per tal de verificar-les o descartar-les i tenen com a objectiu final arribar a esbrinar la resposta/respostes a aquells enigmes o preguntes que els adults els hi hem proposat per tal de provocar-los.

Han d’aprendre a organitzar-se, aprendre a fer servir les eines  i materials que tenen al seu abast, i gestionar totes aquelles dificultats que els hi poden anar sorgint al llarg del procés de resolució de cadascuna de les capses. Tot això realitzant les activitats de recerca que han acordat per seguir amb el  pla de treball que ells mateixos han acordat . L’adult té un paper més d’acompanyant malgrat es mostri actiu i disponible sempre que se’l necessiti; canviant la mirada cap a l’infant al que estem acostumats.

Aquesta autonomia que guanyaran realitzant aquest tipus d’investigacions els farà sentir més segurs alhora de poder desenvolupar-se a la vida entre altres coses perquè l’aprenentatge de treballar en grup fa que es coneguin molt més i aprenguin a autoregular-se. Treballar amb companys i companyes que són d’altres grups classe i edats és una novetat que de seguida han valorat molt positivament.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>