P5A. L’OU QUE BOTA

FOTOS I VIDEO

Dilluns vam posar uns quants ous en vinagre i els hem deixat dins els pots de vidre fins avui. Vam fer unes quantes hipòtesi del que podria passar i avui ha arribat l’hora de fer comprovacions !!

Hem observat que el vinagre ja no era transparent i es veia marronós. També hem vist que s’havia format com un “moc” marró que surava per la superfície. Hem olorat, hem tocat i, finalment, hem colat el vinagre. La cara de sorpresa dels nens i nenes ha estat fascinant.

La closca havia desaparegut i la consistència de l’ou era com de “goma” i molt elàstica. L’hem fet botar, no gaire alt, i rodolar per sobre la taula !!

EXPLICACIÓ CIENTÍFICA: el carbonat de calci de la closca reacciona amb l’acidesa del vinagre i es produeix una reacció química que dissol la closca. Tanmateix, el vinagre passa a l’interior de l’ou a través de la membrana i l’infla lleugerament. Aquest fet dóna a l’ou una gran elasticitat i així el podem fer botar i rodolar !!

US ANIMO A FER AQUEST SENZILL EXPERIMENT A CASA AMB ELS VOSTRES FILLS I FILLES !!

ATENCIÓ: no el feu botar gaire alt ni l’agafeu gaire fort. Si el voleu fer rodolar suaument, millor a terra !!