Departament d'Ensenyament

Control de faltes d'assistència 

Justificació faltes assistència 

Programa Salut i Escola 

Previsió de sortides 

Documents de centre 

Treballem per projectes 

Les nostres sortides 

Programes i projectes 

Erasmus +
(Comenius)

Treball de recerca de Batxillerat 


Moodle 2.0 

Festivals, Lipdub, Flashmob... 

(Curs 2010-11)

(Curs 2010-2011)

(Curs 2011-12)

Qui hi ha? 

1 convidat/da anònim en línia.

Sou un convidat/da anònim.

Visita a ICG Software

Alumnes de 1r de Batxillerat que cursen la matèria d’Economia de l’empresa i de 3r d’ESO que cursen l’optativa d’Emprenedoria, van visitar el passat dijous 4 de febrer la seu central del grup multinacional espanyol ICG Software. En aquesta visita vam poder conèixer de ben a prop les línies de treball d’una empresa líder en el desenvolupament de software per al sector de l’hostaleria, l’hoteleria i el retail, a  més, van poder gaudir descobrint la col·lecció de peces inèdites que relaten la evolució històrica del càlcul exposades en el ICGMuseum

Alumnat de 4t ESO Impulsant la Robòtica a Cosmocaixa

El 6 de febrer, un grup d'alumnes de la matèria de Tecnologia de 4t ESO ha portat dos projectes a Cosmocaixa (Barcelona) a l'exposició dels instituts participants en el programa. Els projectes són Marca'n 5, on es comptabilitzen els gols d'un futbolí, i El Labernint d'Arduino, on cal conduir un cotxe amb sensors de xoc per un laberint molt ben dissenyat. Els projectes han tingut força acceptació i hem pogut conèixer al creador de les plaques Arduino, en David Cuartielles.

Taller del cantautor Miquel Pujadó per alumnat de 4t ESO

El cantautor i activista cultural Miquel Pujadó ha realitzat un taller a l'alumnat de 4t d'ESO a propòsit de la lectura del clàssic Frankenstein, de Mary Shelley llegit durant el primer trimestre.

L'activitat ha estat organitzada per Departament de Llengua Catalana. Aquí en teniu imatges.

              

Visita d'alumnat de 1r ESO a la Biblioteca Pública per recollir informació

Dins de les tasques del projecte "Un tomb per les civilitzacions", una representació de cada grup de projectes de les classes de 1r ESO van visitar el 29 de gener la Biblioteca pública de Lleida per trobar informació necessària pel posterior treball dels seus grups. Van carregar de llibres i DVDs de prèstec. Aquí teniu algunes imatges del treball a la biblioteca.

Sortida de 1r Batxillerat a Fundació Sorigué i Funatic

"In the beninning was..." és una exposició temporal que es pot gaudir a la fundació Sorigué de Lleida. L'autora és Chiharu Shiota, artista japonesa que es dedica a la perfomance i a la instal.lació. Els alumnes de 1r de batxillerat van escoltar el significat de les representacions artístiques en un itinerari en  anglès i van copsar el sentiment sobre les preocupacions humanes de l'artista.

Es va completar el dia anant al cinema. Aquest cop vam veure un film en anglès subtitulat: "Swing kids", (Rebeldes del swing) per l'assignatura d'història del món contemporani. Una història emotiva sobre les relacions de pensament i amistat d'un grup de joves en l'època nazi. Comentaris sobre l'activitat del Facebook del funatic

Departaments d'anglès i de ciències socials 

1a Recuperació de pendents de cursos anteriors

Benvolguts pares i mares,

Us recordem que els dies 25, 26 i 27 de gener està previst fer la 1ª convocatòria de recuperació de matèries pendents de cursos anteriors.

L’horari que hem establert per fer els exàmens de recuperació és el següent:

- Dilluns 25 de gener de 2016 de 10.40h a 12.40h a l’aula de 2n de Batxillerat: Alumnes que cursen 2n, 3r o 4t d’ESO amb matèries pendents de 1r.

- Dimarts 26 de gener de 2016 de 10.40h a 12.40h a l’aula de 2nC: Alumnes que cursen 4t d’ESO amb matèries pendents de 3r.

- Dimecres 27 de gener de 2016 de 10.40h a 12.40h a l’aula de 1r de Batxillerat: Alumnes que cursen 3r o 4t d’ESO amb matèries pendents de 2n.

Els alumnes que hagin de fer els exàmens aniran a l’aula corresponent, cada alumne farà els exàmens de les matèries que tenia pendents i, en acabar tornaran a la seva aula ordinària per continuar les classes amb normalitat.

L'equip de traducció de l'Institut Joan Solà en marxa!

El nostre centre forma part del GEP (Grup d'Experimentació per al Plurilingüisme), i des d'aquí volem potenciar l'ús de les llengües estrangeres i afavorir que tota la comunitat educativa es familiaritzi amb aquestes lengües.

I ara li ha tocat a la nostra Intranet!!

El nostre equip de traducció, alumnat que forma part del grup d'Ampliació Curricular, tradueix a l'anglès algunes de les notícies que apareixen a la nostra Intranet. Les notícies que estaran traduïdes porten una bandereta britànica, que podeu clicar per llegir la mateixa notícia en anglès. (Aquesta notícia també la porta, proveu-ho!). Si us hi fixeu, hi ha unes quantes notícies anteriors amb aquesta bandereta.

Així millorem el nostre coneixement de l'anglès, i també els centres europeus que participen en projectes internacionals amb nosaltres (Erasmus, Euroschool TV) podran entendre millor les activitats que fem al centre.

A la imatge hi teniu el nostre fantàstic equip de traductors i traductores!

Reunió sobre el treball per projectes a l'Institut Joan Solà

El proper 27 de gener a les 19:30h farem una reunió informativa sobre el Treball per projectes, destinada a les famílies, a l'Institut Joan Solà.

Des del curs 2011-2012, a l'Institut Joan Solà treballem per projectes. Diverses matèries destinen una part de l'horari al treball per projectes i l'alumnat, treballant en equip, va fent tasques de les diferents matèries per tal de solucionar un problema o repte que se'l planteja a l'inici de cada projecte i arribar a fer un producte final.

Si voleu conèixer la informació de la Intranet respecte als objectius del treball per projectes i veure exemples de productes finals de diversos cursos, podeu accedir-hi des de la secció "Treballem per projectes", del menú de l'esquerra.

Aquí teniu, en anglès, una descripció del Projecte "Que algú m'ajudi" de 1r ESO al 1r Trimestre.

Demostració de funcionament d'una caldera d'estella de biomassa a Tecnologia Industrial

L'alumnat de la matèria de Tecnologia Industrial de 1r i 2n de Batxillerat va poder conèixer millor el disseny i el funcionament d'un sistema de calefacció amb caldera d'estella de biomassa, un projecte que funciona amb energia renovable, que per altra banda és una patent pionera a nivell europeu.El combustible és l'estella, que té un cost inferior al "pellet", combustible que utilitzen la majoria de calderes de biomassa.

Volem agrair a l'Antoni Bonet, pare del David, les seves explicacions i haver-nos mostrat aquesta instal·lació innovadora. Aquí podeu trobar-ne més informació.

Festival de Nadal 2015

Ja tenim el vídeo i algunes imatges de moments estelars del darrer Festival de Nadal. Una munió de grans artistes hi van intervenir, i van crear un espectacle divertit i memorable. Gràcies a tothom que hi va participar!!

Macbeth a l'Institut Joan Solà

El passat 14 de desembre, l'alumnat de 2n ESO va poder veure la representació adaptada de Macbeth (de William Shakespeare) per part de actors i actrius de la matèria optativa "Enjoy Drama" (2n ESO) i amb l'escenografia realitzada per alumnes de l'optativa "Staging the Scenery" (2n ESO), de l'Institut Joan Solà. Les professores Teresa i Anna van ajudar-los en aquesta tasca del primer trimestre.

Aquí teniu el vídeo i imatges de la preparació dels decorats

Premi a la classe més ecològica! 1r ESO A!! I més iniciatives ambientals pel 2016!!

El passat 18 de desembre, l'alumnat de 1r ESO A va rebre un esmorzar ecològic com a premi a la millor gestió dels embolcalls dels esmorzar durant la Setmana del Medi Ambient, del 9 al 13 de novembre (vegeu post anterior), atorgat pel Comitè Ambiental de l'Escola Verda Joan Solà.

Moltes felicitats!! I ara tothom atent a les noves iniciatives del Comitè Ambiental pel 2016!!

1a: Continuem la recollida de mòbils vells, per recolzar a la Fundació Jane Goodall i protegir els ecosistemes africans. Amb els mòbils recollits el curs passat, hem apadrinat la ximpanzé Anzac. Aquest curs, cada cop que recollim 30 mòbils, sortejarem un regal tecnològic entre els que hagin aportat.

2a: Recollim taps de plàstic cada dimarts per col·laborar amb iniciatives que ajuden a infants amb greus problemes. Ara ajudarem a Martina (mireu aquest vídeo per coneixer-la). Pesarem els taps cada dimarts, i ,en acabar cada trimestre, la classe més recicladora de taps tindrà premi. Es tindrà en compte qui participa i qui no de la classe, també.

3a: Revisió de les aules per part dels inspectors/es del Comitè Ambiental, que avaluaran neteja, ordre i estalvi energètic de cada aula. Les classes més sostenibles també tindran premi, oi tant!

Més informació d'iniciatives ambientals a l'Institut Joan Solà, al web de l'Escola Verda Joan Solà

Visita de Beatriu Flinch, col·leccionista de llibres d'El Petit Príncep

El dilluns 14 de desembre, ens ha visitat Beatriu Flinch, professora de llengua i literatura castellanes a l'institut Ronda de Lleida. Ha vingut per impartir una xerrada sobre "El Petit Príncep" ja que ella és una enamorada d'aquesta obra i també n'és col·leccionista. Ens ha deixat 54 llibres en diferents llengües, els quals es troben exposats a la biblioteca de l'institut.
Li agraïm molt la seva visita!

Aprofitem també per mostrar-vos imatges dels preparatius i assajos de l'obra que van fer alumnes de 3r abans de la representació, i també enllaços a les primeres informacions penjades a algunes escoles visitades.

Escola La Creu (Torrefarrera)

Escola Sant Joan (Benavent)

Hem fet les representacions del Projecte del Petit Príncep a 4 escoles.

El passat divendres 11 de desembre, l'alumnat de 3r ESO, amb l'ajut de l'equip docent, va fer representacions teatrals basades en el llibre del Petit Príncep, d'Antoine de Saint-Exupéry. La classe de 3r ESO A van anar a l'Escola Alba (Corbins), 3r ESO B a l'Escola Teresa Bergadà (Alguaire), 3r ESO C a l'Escola La Creu (Torrefarrera) i 3r ESO D van actuar per l'Escola Sant Joan (Benavent).

Les representacions van agradar força, i van recompensar els esforços invertits en la seva preparació. I aquí les podeu veure!!

UN ALUMNE, UN ALIMENT: 500!

Els alumnes de 2n d’ESO han dut a terme aquest trimestre un projecte sobre la celiaquia i l’alimentació, en general. En el marc d’aquesta activitat, s’ha organitzat un recapte solidari per al Banc dels Aliments que tindrà lloc del dilluns 14 al divendres 18 de desembre, ambdós inclosos.

Necessitem tots aquells productes que tinguin una data de caducitat llarga. Són especialment necessaris els següents: Llegums cuits, oli de gira-sol, llet, brou, galetes, conserves de carn i peix, llet maternitzada, farinetes infantils, potets infantils.

 Podeu portar els aliments durant el primer pati (de 10:15h a 10:40h) a la taula que es situarà a davant de la cantina. Allà trobareu alumnes voluntaris, que recolliran i empaquetaran tot el que es reculli.

 Participar en iniciatives solidàries diu molt de les persones i transmet valors molt importants als joves. Aquest any ja tenim 500 alumnes al centre, i ens hem proposat aconseguir, com a mínim, un aliment per alumne. Volem, doncs, recaptar almenys 500 productes.

Animeu-vos a col·laborar!

Visita de 4t ESO al Supercomputador "Mare Nostrum" i al museu de la informàtica a Barcelona

L'alumnat de 4t ESO ha visitat a Barcelona el Supercomputador "Mare Nostrum", un dels més potents del món, utilitzat per la recerca científica, ubicat en un edifici molt especial, una antiga esglèsia. També han anat al Museu de la Informàtica, ubicat ben a prop, a la mateixa Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per veure una sèrie de màquines i saber una sèrie de curiositats sobre els inicis de la informàtica i el ràpid desenvolupament que ha tingut en els darrers anys. Després vam dinar pels voltants de la UPC. Va estar un matí força interessant.

Aquí us adjuntem imatges de la visita, i un vídeo divulgatiu sobre alguns dels estudis científics que és possible desenvolupar amb el "Mare Nostrum".

2ª convocatòria d’accés al Grup d’Ampliació Curricular 2015-16

Us informem que està oberta la 2ª convocatòria d’accés al Grup d’Ampliació Curricular 2015-16.

El Grup d’Ampliació Curricular està format per nois i noies de primer a quart d’ESO amb un bon expedient acadèmic i que estiguin disposats a treballar en projectes d’ampliació en anglès. En aquest curs,l’objectiu és que els estudiants plantegin i responguin preguntes relacionades amb diferents aspectes de l’àmbit científic-tecnològic utilitzant la llengua anglesa. Aquesta recerca de coneixement es comparteix amb altres centres europeus (projecte Euroschool TV, aquesta n'és la web) i de l’entorn proper.

És important tenir en compte que:

- L'alumnat que ja està inscrit des d'inici de curs NO necessita tornar a demanar l'accés al grup.

- El criteri per acceptar nou alumnat serà que la nota global del primer trimestre sigui superior a 8. Tot i que no sabeu ara la nota mitjana del primer trimestre, podeu fer igualment la sol·licitud. La direcció s'encarregarà posteriorment de verificar si la nota mitjana permet l'accés a aquest grup.

- El termini de sol·licitud és fins al 16 de desembre

Teniu més informació sobre aquesta convocatòria i la sol·licitud en aquest document.

Accions al 1r Trimestre del projecte 'Escola verda de l'Institut Joan Solà

Aquest primer trimestre hem començat a fer accions:

Setmana del Medi Ambient del 9 al 13 de novembre: amb activitats a l'aula des de matèries diverses. Podeu consultar aquí aquestes accions.

També hem fet el concurs de seguiment de l'ús d'embolcalls reciclables per l'esmorzar. I ha guanyat la classe de 1r ESO A!! Els convidarem a un esmorzar saludable, no? Agraïm molt la feina a delegats i delegades de les classes que hi han col·laborat.

En breu començaran alumnes del Comitè Ambiental a revisar setmanalment l'ordre, la neteja i el reciclatge a les aules de l'Institut, i a fomentar el reciclatge de taps de plàstic, de piles usades, de mòbils usats...

Per altra banda, hem anat a intervenir al programa "La Tarda" d'EMUN FM de Torrefarrera per explicar les nostres activitats. http://programes.laxarxa.com/audio/104131

No oblideu visitar el lloc web del projecte Escola Verda Institut Joan Solà!

El Grup d'Ampliació treballa al projecte Euroschool TV

El grup d'alumnes inscrits al grup d'ampliació curricular desenvolupen les activitats del projecte ESTV (Euroschools TV), que té com a objectius relacionar alumnat de diferents països, donar a conèixer els nostres països i els nostres instituts, i treballar temes relacionats amb ciències naturals, tot compartint coneixements.

En el moment actual estem ultimant les primeres "interviews" (entrevistes) entre alumnes de l'Institut Joan Solà i altres de Polònia, Letònia, Lituània, França i Portugal. I continuarem avançant amb el projecte! Podeu veure el pla de treball del projecte aquí (en anglès)

Podeu veure un vídeo que indica d'on són els centres participants, i un vídeo simpàtic de presentació d'alumnes de l'Institut Joan Solà extret de les entrevistes fetes amb els centres estrangers.

Acció al pati al Dia Internacional contra la violència de gènere

Avui 25 de novembre del 2015, a l'hora del nostre primer pati, tres alumnes de l'Institut han llegit un manifest davant els seus companys i el professorat, per manifestar la seva repulsa front la violència de gènere. Abans hem col·laborat tothom a la preparació de la decoració en taronja. Cal agrair la implicació de tothom, i especialment de l'alumnat i l'equip de tutoria de 4t d'ESO en l'organització d'aquest acte. Felicitats també a l'Aran i la Sandra pel seu bloc http://orangejoansola.<wbr />blogspot.com/

CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

L’institut Joan Solà de Torrefarrera hem decidit sumar-nos a la campanya ORANGE THE WORLD:END VIOLENCE AGAINST WOMEN AND GIRLS. Per tant, el dimecres 25 de novembre, a l’hora del primer pati, commemorarem el DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. I ho farem a partir d’un acte simbòlic que consistirà en la lectura d’un manifest que llegiran un noi i una noia representants de 4t d’ESO. Després escoltarem una cançó sobre el tema a l’hora que aixequem una mà de cartolina de color taronja representativa de la nostra oposició a la violència de gènere.

Tant les mans de cartolina com les pancartes creades es penjaran a la tanca de l’institut.

Ens agradaria que volguéssiu sumar-vos a la nostra activitat. Ho podeu fer vestint de color taronja edificis i també  a través dels hashtags   #orangetheworld #16days.

Podeu visitar també el Blog d'alumnes per la commemoració del DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

 

Visita d'alumnes d'Història de l'Art al CAEM

Els alumnes d’HISTÒRIA DE L’ART de 2n de Batxillerat han visitat el CAEM, un laboratori de recerca singular i únic a nivell estatal. El centre recull tot tipus d’encàrrecs, ja siguin institucionals, públics o privats del món de l'art. El seu objectiu fonamental és el coneixement i l'estudi rigorosament científic i ètic del patrimoni artístic del món. Els alumnes van poder veure algunes de les obres que actualment estan sent objecte d’estudi i recorre els diferents espais del laboratori. A més a més van rebre informació molt interessant i detallada de les tècniques que s’apliquen per determinar l’autenticitat de les obres artístiques que són dipositades en aquest centre. Una experiència que les alumnes van valorar molt positivament.

En marxa la tutoria entre iguals a l'Institut Joan Solà!

Els dies 3 i 5 de Novembre vam començar el programa “tutoria entre iguals”. L'alumnat de 3r i alguns alumnes de 4t van conèixer els seus tutorants i tutorandes de 1r de la ESO. El balanç ha estat molt positiu. Tothom s'ha mostrat encantat amb la trobada. Els principals objectius del programa són: Facilitar el procés d'integració dels nous alumnes, afavorir la integració i l'autoestima, compensar el desequilibri de poder i de forces, sempre presents a l'assetjament, entre agressor i víctima, des d'una perspectiva preventiva i dissuasòria. Igualment, cohesionar la comunitat educativa i contribuir a crear un bon ambient de convivència i treball.

La tutoria entre iguals té un caràcter institucional, és a dir, no es tracta només de fer un conjunt d'accions aïllades dutes a terme per l'alumnat, sinó que implica la creació d'una cultura general per la pau i la no-violència que afecta a tota la comunitat educativa i que requereix de la participació de tots i totes.

Les trobades del 3 i 5 de Novembre són la primera pedra d'aquest projecte que ens omple de satisfacció. Aquí en tenim imatges. Cliqueu per veure'n més.

Campanya solidària d'emergència per ajudar al poble Sahrauí

Us informem que des l'Institut Joan Solà s'inicia una campanya solidària d'emergència per ajudar al poble Sahrauí,  que està passant ara mateix per una situació molt precària a causa dels efectes de les darreres inundacions patides als campaments fa unes setmanes.
Així doncs, amb la intenció de col·laborar, s'efectuarà la recollida i posterior enviament als campaments de mantes o aliments no peribles com ara oli, llegums, conserves, arròs o pasta
 
La campanya amb caràcter urgent s'inciarà dijous 12 de novembre i finalitzarà dijous dia 19 de novembre.

Animeu-vos a col·laborar!!

Licitació del servei de neteja

Amb data 6 de novembre de 2015, iniciem el procés de licitació del servei de neteja de l’institut Joan Solà. Les persones o empreses que estigueu interessat en el concurs, heu de comunicar-ho a la secretaria del centre. Al perfil del contractant podeu accedir a tots els documents.

Notícies

Calendari 

Mes anterior Febrer 2016 Mes següent
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29

Xarxes socials 

Mediació 

Web feta amb el Zikula
Logo &Agrava;gora
Logo Intraweb