Itineraris de 4t d’ESO

Optatives de 4t d’ESO 19-20
Franja 1 Tecnologia Arts Escèniques i Dansa Francès
Franja 2 Física i Química Filosofia Tecnologies de la informació i la comunicació
Franja 3 Biologia i Geologia Educació Visual i Plàstica Economia
INFORMACIÓ de les optatives de 4t d’ESO
Tecnologia La teva millor opció si t’interessa seguir agafant coneixements d’aquesta matèria. Farem classes teòriques però també moltes pràctiques divertides i interessants. Si la teva idea és fer en un futur un mòdul encaminat en aquest món, qualsevol ingenieria o un batxillerat tecnològic/científic-tecnològic aquesta és la teva assignatura.
Filosofia Sovint et fas preguntes sobre el món? T’agradaria fer-ho? T’interrogues per qüestions fonamentals de la Vida humana? T’agradaria fer-ho? Si és així, apunta’t a Filosofia!

Filosofia vol dir “amor a la saviesa”…  I saps que “saviesa” prové de la paraula assaborir? Doncs si vols assaborir el pensament dels savis i el teu propi pensament, ja ho saps!

Filosofia? Sí, gràcies! 🙂

Francès T’agrada viatjar, conèixer altres països i noves cultures? Vols poder-te comunicar amb persones de tots els continents? T’interessaria estudiar a l’estranger?  El coneixement d’una segona llengua estrangera et donarà accés a tot això i molt més!

Actualment, és important saber comunicar-te en diferents idiomes, no només en l’àmbit acadèmic i professional sinó també per conèixer noves cultures, obrir la teva ment i fer dels teus viatges una experiència més enriquidora. El francès és llengua oficial en molts països i cooficial en d’altres. Per tant, el fet de saber comunicar-te en aquesta llengua, a més a més de l’anglès, t’obrirà moltes portes!

Física i Química Una bona opció per ampliar els teus coneixements científics! Començarem amb la química de l’àtom (i la nanociència ara que està tan de moda!), de les reaccions químiques, continuant pel món de la química orgànica i tot això amanit amb pràctiques i projectes al laboratori.

A continuació ens endinsarem en el món de la física aprenent sobre moviment, forces, energia i ones.

No deixarem de banda una qüestió tant important avui en dia com és la química ambiental, repassant els contaminants atmosfèrics, del sòl i de l’aigua així com el desenvolupament sostenible per evitar-los i fer del nostre planeta un lloc millor.

Si tens intenció de continuar els teus estudis de batxillerat cap a  modalitats científiques, aquesta és la teva matèria i si prefereixes fer mòduls relacionats amb la sanitat, química o indústries alimentàries també és una matèria molt recomanable. ANIMA’T!

Arts Escèniques i Dansa És un espai de llibertat en el que ningú se sent exclòs/a i en el que cada acció serveix per reflexionar sobre idees que et preocupen. Improvisaràs, faràs un viatge per la història del teatre i la dansa, creareu espectacles i finalment escriuràs els teus pensaments en format de sol·liloqui, per dirigir la teva escena. Treballem  la interpretació, el treball corporal i vocal. Saps quins oficis hi ha darrere d’un espectacle? Escenògraf/a, tècnic/a de so i de llum, figurinista: vestuari i maquillatge, dramaturgista, director/a, actors i actrius, ballarins i ballarines…

Descobreix qui ets per després representar-ho sense crítiques, empoderant-te i enriquint-te emocionalment amb la companyia NO RES teatre.

Tecnologies de la Informació i la Comunicació Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) fan referència a un ampli espectre de tècniques i de processos que ens estan donant un seguit d’eines que han revolucionat els nostres hàbits i la concepció que tenim del nostre entorn. Si vols profunditzar més amb aquestes tècniques i processos ja saps que has de cursar aquesta optativa l’any vinent. Tenir coneixements de les TIC és molt important perquè actualment és una eina de futur, facis el que facis.
Biologia i Geologia La biologia és una matèria viva, actual, necessària per entendre el passat, el present i, sobretot, el futur.  Segur que has sentit parlar d’ADN, mutacions, càncer, herència, clons, transgènics, fòssils, extinció d’espècies, selecció natural, … i tens curiositats i preguntes relacionades a les que t’agradaria donar resposta. Si és així i/o vols encaminar els teus estudis per una branca científica amb infinitat de noves i interessants sortides com la biotecnologia o la biomedicina la biologia està aquí per enriquir-te.

Els continguts que es treballen estan relacionats amb:

  1. Reproducció cel·lular, Herència biològica , Gens i manipulació genètica
  2. Evolució dels éssers vius, Estudi i Història de la Terra com a planeta  i de la vida en ell
  3. Ecologia i medi ambient
Educació Visual i Plàstica Es pot viure sense l’art? Potser sí… Però l’art és necessari perquè et fa mirar, et fa escoltar, et fa pensar, et fa dir les coses de manera diferent. Les arts visuals et donen la capacitat d’expressar-te a través de les imatges.
Al llarg del curs realitzarem creacions plàstiques personals utilitzant diverses tècniques d’expressió. La matèria la dividim en 3 grans blocs:

  • Disseny: Treballem els aspectes bàsics del procés de disseny, de les estratègies d’ideació i projectació de l’àmbit del disseny bidimensional.
  • Llenguatge audiovisual i multimèdia: Creació d’un curtmetratge.
  • Escultura: Farem projectes escultòrics amb diferents materials.
Economia Què és l’economia? Per què paguem impostos? Com podem invertir l’estalvi? Per què hi ha atur? Com es financen les empreses? Les multinacionals poden aportar alguna cosa positiva a la societat? Moltes preguntes que ens fem del nostre dia a dia o que potser mai ens hem fet,  tenen en comú com els éssers humans cobrim les nostres necessitats i com ens relacionem a nivell comercial, monetari i de treball. D’aquí en deriven desigualtats socials les quals, models econòmics alternatius podrien canviar.

Si vols encarar l’etapa postobligatòria a cicles formatius de gestió, administració… o al batxillerat social o econòmic, aquesta optativa et donarà una bona base per començar.