Setmana 5 – 11 d’Octubre Tu Youyou

Tu Youyou és una química farmacèutica especialitzada en el tractament de la malària (malaltia parasitària que mata a milions de persones cada any). Nascuda el 30 de desembre del 1930 (88 anys) va graduar-se en investigació mèdica a Beijing l’any 1955. Durant els següents dos anys es va especialitzar en medicina tradicional xinesa. Tu Youyou, mai ha viatjat a l’estranger ni per investigar ni per estudiar. 

Va liderar el grup de recerca que l’any 1972, aconseguí trobar el fàrmac contra la malària, l’artesimina. Aquesta substància, present al donzell dolç, va ser el resultat de dos anys  d’investigació. 

Després de provar 2.000 receptes tradicionals xineses, van trobar que la planta Artemisia annua era la més efectiva per tractar la malària. Tu Youyou va recol·lectar nombrosa informació present en llibres xinesos mil·lenaris. Va ser en un text de 1600 anys d’antiguitat, on va trobar la preparació necessària per extreure el fàrmac.

Tu Youyou va començar a ser coneguda mundialment a partir de l’any 1977, quan el seu treball va ser publicat de forma anònima. No va ser fins l’any 1980 quan va presentar els seus descobriments a l’OMS. Però sens dubte, el seu reconeixement més important és el Premi Nobel de Medicina. El guardó va ser atorgat el 2015 en conjunt amb altres 2 científics que varen ajudar amb la investigació de la malària.

Tu Youyou, és l’únic premi Nobel femenina d’origen xinès de la història.

Més informació aquí