Setmana del 9 al 15 de Desembre: Ada Lovelace

ADA LOVELACE

QUI ERA?

Ada Lovelace fou la primera programadora en la història dels ordinadors. També fou matemàtica i física on va col·laborar amb Charles Babbage  el disseny d’una màquina analítica capaç de resoldre equacions diferencials (equacions funcionals).

 

 

 

BREU RESUM DE LA SEVA VIDA

Ada Augusta Byron King, comtessa de Lovelace va néixer el 10 de desembre de 1815. Va tenir una infància dura, ja que els seus pares es van separar just un mes després que naixés i a més a més tenia problemes de salut, ja que sempre estava malalta. La seva mare va ser qui la va portar cap al món de les ciències per temor que fos poeta igual que el seu pare.

Ja fets 12 anys, va decidir que volia volar. I per això va voler fer un estudi de les ales dels ocells per a després ella construir-ne unes.

Al cap de 17 anys, va conèixer a Mary Sommerville (notable matemàtica) i juntes van traduir els treballs de Laplace (matemàtic, físic i astrònom. De ben jove, se l’anomenava „el newton de França”). Aquestes traduccions es van utilitzar posteriorment a Cambridge.

Amb 20 anys es va casar amb William King, vuitè baró de King i compte de Lovelace.

En l’última època de la seva vida, va tenir una crisi nerviosa, molts deutes i escàndols. La seva salut empitjorava cada cop més (per alleujar els dolors es va enganxar a l’alcohol i les drogues (prenent una barreja de cervesa, “brandy”, opi i morfina), va flirtejar amb molts homes i va perdre 3.000 dòlars amb apostes de carreres de cavalls.

I finalment el 27 de novembre de 1852 va morir per càncer uterí.

PER QUÈ HA DE SER CONEGUDA?

"PEL PRIMER ALGORITME CODIFICAT DESTINAT A SER PROCESSAT PER

UNA MÀQUINA“

Ada va ser tan important que el Departament de Defensa dels Estats Units va crear un llenguatge de programació basat en Pascal (llenguatge de programació desenvolupat pel professor Niklaus Wirth) en honor a ella.

Lovelace fou la privilegiada en traduir la programació de la màquina analítica en anglès (inventor Charles Babbage). Però a més a més, va introduir unes notes pròpies que més tard es van publicar.

Les notes de Lovelace estan classificades alfabèticament de la A a la G. En la nota G, descriu un algorisme per programar la màquina analítica amb nombres de Bernoulli (seqüència de nombres racionals amb connexions profundes amb la teoria de nombres (enters)). A més, va crear un sistema de targetes perforadores capaç de calcular de manera automàtica els Nombres de Bernoulli.

Avui en dia la màquina analítica es reconeix com el primer model d’ordinador.