Setmana del 10 al 16 de Febrer: Chieng Shiung Wu

CHIENG SHIUNG WU

Chien-Shiung Wu (o Wú Jiànxióng) va néixer el 31 de maig de 1912 a Lihuang, província de Jiangsu a la Xina i va morir el 16 de febrer de 1997 als Estats Units.

Wu va estudiar a la Universitat de Nanjing, primer en matemàtiques, però després en física. Ella s’involucrà en la política estudiantil quan les relacions entre la Xina i el Japó eren tenses i els estudiants instaven al govern a prendre una línia més forta amb el Japó. Wu va ser triada com una de les líders estudiantils pels seus col·legues perquè sentien que, atès que era una de les millors estudiants de la universitat, la seva participació seria perdonada, o almenys ignorada, per les autoritats. Sent aquest el cas, va tenir cura de no descuidar els seus estudis. Ella va liderar protestes que van incloure una asseguda al Palau Presidencial a Nanjing, on els estudiants van ser rebuts pel llavors president Chiang Kai-shek.

Dos anys després de la seva graduació, va esdevenir investigadora a l’Institut de Física de l’Acadèmia Cínica xinesa. La seva supervisora ​​era Gu Jing-Wei, doctorada a la Universitat de Michigan, va encoratjar a Wu a fer el mateix. Chieng va ser acceptada per la Universitat de Michigan, i el seu oncle, Wu Zhou-Zhi, va proporcionar els diners necessaris. Va viatjar als Estats Units amb una amiga química. Els seus pares i el seu oncle la van acomiadar. Mai tornaria a veure els seus pares.

Finalment, Wu va acabar sent una física experimental coneguda principalment per treballar en el Projecte Manhattan, ajudant a desenvolupar el procés de separació d’isòtops d’urani metàl·lic i urani-238 per difusió de gas. També va realitzar l’anomenat experiment de Wu, que contradiu la hipotètica llei de conservació de la paritat. Aquest descobriment encaminà els seus col·legues Tsung-Dao Lee i Chen-Ning Yang al Premi Nobel de Física el 1957, i amb ell, Wu guanyà el Premi Wolf de Física dues dècades després, el 1978. La seva experiència en física experimental ha provocat que de vegades, se la comparés amb Marie Curie, rebent els sobrenoms de “la Primera Dama de la Física” o “Reina de la investigació nuclear”.

Quote: “It is shameful that there are so few women in science… There is a misconception in America that women scientists are all dowdy spinsters. This is the fault of men. In Chinese society, a woman is valued for what she is, and men encourage her to accomplishments yet she remains eternally feminine.”