dijous, 28 de març 2024, 14:03
lloc: Portal de suport d'Àgora-EIX
Curs: Portal de suport d'Àgora-EIX (Suport d'Àgora-EIX)
Glossari: Preguntes freqüents NODES
Administrador/a Espai de suport

Bones pràctiques amb Nodes. Normes per al bon ús de la mediateca a Nodes

per Administrador/a Espai de suport - dijous, 22 de desembre 2016, 10:11
 

La "Mediateca" és el component de WordPress que ens permet emmagatzemar diversos tipus de fitxers multimèdia per utilitzar-los en articles i pàgines del lloc web.

Donat que Nodes és un sistema compartit entre molts centres, l'espai disponible està limitat i cal aprofitar-lo bé. Aquí teniu uns quants consells que convé seguir per no exhaurir l'espai disponible:

Imatges


  • Només s'han de pujar a la mediateca les imatges que es vulguin utilitzar com a elements estàtics de la web i la "imatge resum" dels articles que en tinguin.
    Les col·leccions de dues o més fotos fetes en sortides, festes, exposicions, activitats... s'han de pujar a algun sistema públic d'emmagatzematge de fotos (com ara Google Fotos o Flickr) i referenciar-les des dels articles. Per referenciar un àlbum extern podeu optar entre:

    • Pujar una única foto a la mediateca i inserir-la a l'article o pàgina, assignant-li un enllaç que porti a l'àlbum públic.

    • Capturar les adreces de les fotos de l'àlbum públic amb l'extensió "Àlbum" (o similar) i utilitzar la llista obtinguda per construir un "carrusel" que es pot inserir a l'article. Aquí trobareu explicat aquest procés.
      Tingueu en compte que el "carrusel" i altres galeries de fotos intenten carregar sempre TOTES les imatges. Es recomana no incloure més de 50 imatges a cada carrusel, especialment si ha d'aparèixer a la pàgina inicial, per evitar sobrecarregar els servidors amb massa peticions de fotos que segurament els visitants no arribaran a veure completament.

    • Si utilitzeu Google Fotos podeu crear de manera automàtica un vídeo a Youtube a partir de qualsevol àlbum. Aquest vídeo es pot inserir a l'article acompanyat d'un enllaç de text que porti a l'àlbum complet. Aquí s'explica com fer-ho.


Àudio

  • Només s'haurien de pujar a la mediateca els àudios que siguin realment un contingut d'un article o pàgina.

  • Els àudios llargs (podcasts, concerts, entrevistes, cançons...) s'haurien de publicar sempre en algun sistema especialitzat a servir àudio en streaming, com ara Soundcloud. Qualsevol enllaç a Soundcloud que enganxeu en un article o pàgina es mostra automàticament com un reproductor d'àudio, sense que calgui capturar cap codi "embed". Aquí s'explica com fer-ho.
    Una altra possibilitat és pujar l'àudio al Google Drive, compartir-lo per a tothom i enllaçar l'enllaç a l'article.

  • MOLT IMPORTANT: Els àudios s'han de publicar sempre en format comprimit. Els formats més usuals són MP3 i OGG. Penseu que un fitxer d'àudio comprimit acostuma a ocupar 10 vegades menys que un WAV!


Vídeo

  • Els arxius de vídeo MAI no s'haurien de pujar a la mediateca, ja que Àgora no és un sistema dissenyat per a servir aquest tipus de continguts. Podeu utilitzar els serveis Vimeo, YouTube o similars per publicar els vídeos i inserir-los a les pàgines o articles. Com en el cas de Soundcloud, n'hi ha prou amb escriure o enganxar l'adreça del vídeo per tal que aquest aparegui com un objecte incrustat.


Altres documents

  • Per a documents del centre el millor és fer servir el gestor documental de Nodes. Aquí s'explica com fer-ho.

  • És molt recomanable que si els fitxers son de text es converteixin a format PDF.


Copyright i drets d'autor

Cal tenir en compte en tot moment els drets d'autor i copyright al que poden estar subjectes els fitxers que pugeu a la mediateca. Podeu trobar informació sobre això aquí.