Conferència sobre Miguel de Cervantes

Avui l’alumnat  de Batxillerat i una part del professorat i del PAS, del nostre centre, hem tingut el privilegi d’assistir-hi a la conferència que el Dr. Jordi Gracia Garcia, catedràtic de literatura espanyola a l’Universitat de Barcelona i autor de reconegut prestigi, ha realitzat envers la figura de l’escriptor Miguel de Cervantes.

Amb un ritme trepidant, una exposició clara, un coneixement profund de l’autor i una passió que es deixava sentir ens ha anat desfullant, de mica en mica, la trajectòria, la personalitat i l’evolució d’un escriptor que va crear, gairebé al final de la seva vida, una de les millors obres de la literatura universal de tots els temps: “El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha”.

Les desavinences de Miguel de Cervantes amb Lope de Vega, el seu caràcter, les seves conviccions religioses, polítiques i socials, el seu apressament a prop del Golf de Roses pels corsaris otomans, alguns passatges del seu captiveri a Alger o la seva evolució en el temps fins a arribar a convertir-se en l’escriptor universal,  són alguns dels aspectes que el Dr. Jordi Gracia ens ha relatat, donant-nos una visió renovada de la figura històrica de l’escriptor, que hem assimilat com si d’un compte dels germans Grimm es tractés.

A la segona part de l’acte l’alumnat de Batxillerat li ha plantejat algunes qüestions, cap d’elles trivials, que han acabat d’arrodonir l’amena conferència.

Considero que ens trobem en un molt bon punt per iniciar la lectura del seu darrer llibre “Miguel de Cervantes:  La conquista de la ironia” (Taurus, 2016)

Moltes gràcies Jordi per compartir, amb tots nosaltres, una mica de la teva cultura.

P.A. Podeu continuar llegint aquest altre article , amb l’entrevista realitzada per l’alumnat del nostre centre al Dr. Gracia.