Adolescents i salut mental

Al llarg del segon trimestre els alumnes de tercer de l’INS Joan d’Àustria participem en el programa de sensibilització sobre salut mental que organitza Espai jove.net. Durant vuit setmanes treballarem temes tan diferents i interessants per a nosaltres com els transtorns alimentaris, l’ús i l’abús de les drogues, la depressió, l’autoestima,les malalties mental i els estigmes que de vegades s’hi associen… Aquestes xerrades-taller les condueixen dos monitors, professionals de l’àmbit de la salut, a les sessions de tutoria de tercer.

El primer dia, per començar, ens van fer preguntes sobre què enteníem per salut mental. Primer van exposar-nos exemples de malalties i havíem de dir si consideràvem que eren una malaltia mental o malalties cerebrals. Després ens van explicar que el concepte de “salut mental” està formada per cinc emocions (alegria, por, ira…), i ens van explicar els avantatges i inconvenients de cada emoció.

A la segona sessió vam parlar sobre quines pautes hem de seguir per mantenir una bon salut mental: primer de tot, seguir uns hàbits principals com ara fer exercici físic, descansar (dormir les hores adequades), higiene i alimentació. Tot seguit vam parlar de la part positiva i negativa de cada hàbit. També vam comentar una mica el tema de les drogues, si són bones per a la salut.

Aquest dimarts passat, tercer dia que fem l’activitat,  vam tractar qüestions al voltant de les habilitats social, la capacitat de fer amics. Principalment vam reflexionar al voltant de les conductes antisocials com per exemple el bullying, les conseqüències que porta i les capacitat de socialitzar.

Es tracta d’una activitat molt interessant i engrescadora que aprofitem moltíssim els adolescents, perquè parlem de temes que en aquest moment de la nostra vida són molt importants per a tots nosaltres.

J.S. TA