Astronomia

2020-2021

Després de l’aturada de la pandèmia, reprenem l’activitat de l’observatori de portes endins. S’hi realitzen Treballs de Recerca de batxillerat i observacions nocturnes.

Foto realitzada al novembre

2019-2020

Realitzem xerrades obertes a tothom i les observacions astronòmiques que els núvols ens permeten.

2017-2018

Aquest curs hem treballat LES ESTRELLES amb els alumnes de 1r d’ESO des de diversos punts de vista. Us deixem el vídeo en què alguns dels alumnes ens expliquen què han fet.

 

2016-2017
Cicle de conferències i observacions astronòmiques

Tercer trimestre

DIVENDRES 31 DE MARÇ,  a les 20h.

“Quan veure desaparèixer un astre és ciència”, a càrrec de Carles Schnabel. En acabar, observació dels cúmuls oberts M35 (Gemini) i M37 (Auriga) i de Júpiter.

DISSABTE 6 DE MAIG,  a les 20h.

“Material extraterrestre”, a càrrec de Joan Antoni Curto, Doctor en Geologia. En acabar, observació de al Lluna, Júpiter i Saturn.

Segon trimestre

DISSABTE 4 DE FEBRER DE 2017, a les 19h

“Més enllà del cinturó d’Asteroides: de Júpiter a Neptú”, a càrrec d’Oriol Font, Doctor en Prehistòria. A continuació, observació de la Lluna i Venus.

DISSABTE 11 DE FEBRER, AL CALISAY A LES 19H

Ponència dels alumnes Josep Medialdea i Joan Pera per explicar el seu descobriment astronòmic. Han descobert una variable eclipsant a prop de l’estrella Altair. Aquest astre (que ja era conegut però no pas com a variable) és visible des de la Terra amb una brillantor semblant a la de Plutó. En aquest cas, es tracta d’una estrella doble, que pot ser vista des de la Terra en el moment que una de les estrelles passa pel davant o pel darrere de l’altra, la qual cosa provoca un increment o un decreixement de la seva brillantor, que pot ser detectat des de la Terra. Han comptat amb l’expert assessorament de Ramon Naves, el qual ja n’ha descobert moltes, a part d’altre tipus d’astres.

xerrada-astronomia-calisay

Primer trimestre

DIVENDRES, 25 DE NOVEMBRE DE 2016, a les 19 h

Presentació de la col·lecció de llibres d’astronomia d’Astromarcombo, a càrrec de Jordi Lopesino, escriptor i director de la col·lecció. La presentació inclourà la xerrada “La ciutat perduda de la Lluna”. En acabar: observació de la galàxia d’Andromeda (M31) i les Plèiades (M45)

DIVENDRES, 16 DE DESEMBRE DE 2016, a les 19 h

“Processat bàsic d’imatges de Cel Profund”, a càrrec d’Aleix Roig, Membre de la secció d’astrofotografia de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. En acabar: observació dels estels dobles y Andromeda i η Cassiopea.

triptic-dates

triptic

2015-2016

Una de les activitats d’enguany ha estat el seguiment de l’eclipsi de Lluna del passat 28 de setembre. Podeu veure’n una animació, en base a imatges reals fetes des de l’observatori de l’Institut.  Tant la captura i l’enfocament de les imatges com el muntatge els ha fet la Marina García (1r de Batxillerat F).

Un bon processament és essencial per obtenir el màxim d’informació de les imatges, de la mateixa manera que una bona captura és imprescindible per a poder fer el treball posterior de processament amb garanties. Un bon exemple es pot palesar a aquesta imatge de la nebulosa d’Orió, corresponent al treball de recerca de l’Ivan Canyet i el Luis Vera. Les imatges originals són de finals de l’estiu passat; el procés d’enfocament del telescopi, guiatge i captura de les imatges va ser fet per l’Ivan Canyet i en Luis Vera; el processament de les imatges originals va ser fet per l’Aleix Roig, un especialista del món de l’astronomia.

Nebulosa d'Orió Imatge processada per Roig
Imatge presa per L. Vera i I. Canyet Imatge processada per A. Roig