Experimentals

Departament d’Experimentals

 

En el Departament d’Experimentals ens proposem engrescar els alumnes amb les ciències que tracten l’univers que ens envolta, des dels fenòmens físics i químics passant pels geològics i biològics. En aquest apartat de la web de l’Institut volem anar oferint una selecció cada cop major de recursos curiosos, interessants i divertits per tal de gaudir d’aquests camps del coneixement. Esperem que gaudeixis navegant per aquest espai.

 


Bibliografia recomanada                     Jocs                      Experiments                    Excursions


 

 

Bibliografia recomanada

Aquí et proposem tot de llibres relacionats amb les Ciències Experimentals, ja siguin novel·les, llibres de divulgació, etc. Després de la sinopsi, entre parèntesi hi figuren les assignatures i cursos que hi tenen especial relació.

 

  • Sis graus (Lynas, Mark). Què passaria en un món 6 ºC més càlid? Grau a grau, Mark Lynas ens condueix pels estadis de l’escalfament global en aquest llibre premiat per la Royal Society. (Ciències de la Terra i el Medi ambient 1r i 2n de batxillerat)
  • Maldita física (Carlo Frabetti). Otra aburrida clase de Física. Alicia no sabe qué hacer para que le entre la asignatura. Afortunadamente, un misterioso y sorprendente personaje se cruzará en su camino, enseñándole a enfrentarse a los misterios de la Física desde una perspectiva que jamás había imaginado.
  • Alicia al país de les meravelles (Lewis Carroll). Aquest clàssic de la literatura infantil es pot abordar des de la perspectiva de la física i la biologia per entendre molts conceptes que trobem a la natura.

 

 

Jocs

En aquesta secció et volem oferir enllaços a jocs en línia que són interessants per a comprendre conceptes de les assignatures que ofereix el departament. Et pots divertir aprenent coneixements i noves maneres de pensar.

Nom  del joc Assignatures relacionades Cursos més adequats Breu descripció Curriculum relacionat
Guts and bolts Biologia 3r (ESO) Vols aprendre com funciona el cos humà mentre fas de Dr. Frankenstein? Els diversos aparells del cos humà. Teoria de sistemes.
Food Fight Biologia, Ciències de la Terra 1r (ESO)           1r i 2n (Batx) Lluita per alimentar-te mentre mates de gana el teu contrincant. Un combat cru de la natura. Xarxes tròfiques.                               Teoria de sistemes
Build a Solar System Física, Biologia i Geologia, Ciències de la Terra 1r (ESO) Construeix un Sistema Solar. A veure si te’n surts! Els cossos celestes.                               La força de la gravetat.

 

 

Experiments i pràctiques

Si segueixes aquesta taula, et dirigim als documents o enllaços extern on es mostren diversos experiments que pots realitzar a casa, com també experiències que s’han dut a terme als laboratoris del centre en alguna ocasió. Acompanyem cada experiment amb una petita explicació del que es pot aprendre amb la seva realització.

BIOLOGIA
PRÀCTICA  Nº 1  Observació de cèl·lules en mitosi en arrel

En aquesta pràctica es podran observar amb el microscopi òptic, cèl·lules vegetals en les diferents fases del procés de divisió per mitjà d’un processat força senzill. Es realitzarà una preparació temporal per a poder realitzar l’observació, en la qual caldrà paciència per “pentinar” la mostra a la recerca d’aquestes cèl·lules. Tot i que la pràctica és realitzable amb una hora, es recomana dur-la a terme en dues per treballar amb comoditat i assegurar l’observació efectiva.

CURS/OS ON ES REALITZA  4t ESO i 1r Batx
ENLLAÇ AL DOCUMENT  https://drive.google.com/file/d/1zxSwxyE8M7yNqiLW4HYqPLi6R_ZznUgU/view?usp=sharing
GEOLOGIA
PRÀCTICA  Nº
CURS/OS ON ES REALITZA
ENLLAÇ AL DOCUMENT
FÍSICA
PRÀCTICA  Nº
CURS/OS ON ES REALITZA
ENLLAÇ AL DOCUMENT
QUÍMICA
PRÀCTICA  Nº
CURS/OS ON ES REALITZA
ENLLAÇ AL DOCUMENT

 

Excursions

Aquí et proposem excursions que pots fer amb la família o els amics. Algunes es tracta de sortides al camp, mentre que altres són a museus. En aquest apartat hi podràs trobar algunes de les sortides lectives que es realitzen o s’han dut a terme des del Departament i en altres casos són propostes inèdites.