L’alumnat de 4t de l’IP científic entrevista a l’Eloi Cordomí

ENTREVISTA A ELOI CORDOMÍ

A l’IP. B Científic estem estudiant les diferents catàstrofes naturals, per poder estudiar-les hem hagut d’especialitzar-nos en diferents camps com: la meteorologia, la volcanologia, la sismologia, l’ambientologia o la mesometeorologia. Per poder aprendre més sobre les catàstrofes naturals El passat dijous 22 d’abril vam fer una entrevista a l’Eloi Cordomí, un meteoròleg que treballa a les notícies de TV3. I us preguntareu que és la meteorologia. La meteorologia és la ciència, concretament una part de la física que estudia els fenòmens de l’atmosfera, la climatologia, el vent, la pluja, els llamps, etc.

Abans de fer l’entrevista vam preparar preguntes entre tots els companys i companyes de la classe, per a després pregunta-les a l’entrevista, vam dividir l’entrevista en dues parts, la primera part era sobre la meteorologia en general, per profunditzar una mica més en l’àmbit i l’altra part de l’entrevista eren preguntes més personals per conèixer una mica més a l’Eloi i per saber quin camí ha seguit per arribar on és actualment. 

Al primer bloc, el de meteorologia ens va explicar que les estacions meteorològiques solen estar als afores de les ciutats o al centre, en llocs que no vagin a canviar molt al llarg del temps per no alterar les condicions. Vam parlar de la fiabilitat de les prediccions, si les fas d’un dia per l’altre la seva fiabilitat, és d’un 90%, de dos a quatre dies la fiabilitat baixa i és de 80% a 70%. Si les fas de més de deu dies enllà la fiabilitat, és del 50%, per tant no t’has de fiar molt d’aquest tipus de prediccions. El que ens va explicar és que també hi ha prediccions estacionals que preveuen el temps d’un mes, et diuen si serà una setmana solejada o plujosa, etc. Ens va posar un exemple d’una predicció que va fallar, durant aquesta setmana santa les prediccions deien que plouria i no va ploure cap dia exceptuant el darrer.  

Hi havia una pregunta que ens generava molta curiositat i és: Quina catàstrofe podria canviar el clima? Ens va dir que la catàstrofe que podria canviar el clima seria que caigués un meteorit molt gran a la terra. O bé una gran erupció volcànica, que degut a les cendres el clima podria canviar durant un període de temps.  

També ens va fer un resum de com es fan les prediccions. A TV3 les fa ell mateix amb un gran equip de treball. Primer observa el clima per la finestra, també utilitza el radar meteorològic i els observatoris i fins i tot  imatges de satèl·lits. Per saber el temps que farà utilitza un model meteorològic, amb instruments i càlculs molt complicats.  Darrere de les prediccions hi ha molta gent treballant, persones que interpreten els mapes i models meteorològics, gent que crea els models meteorològics, i després la gent de les estacions meteorològiques manuals.

Al segon bloc de preguntes, el personal, ens va explicar com va arribar a fer aquesta feina i el que va fer va ser estudiar física a la universitat i després especialitzar-se en l’àmbit de la meteorologia. Va decidir estudiar meteorologia perquè va fer un treball per a l’escola similar a un treball de recerca sobre meteorologia i després d’acabar el treball va seguir formant-se sobre el tema. 

Finalment vam preguntar què era el que més i el que menys li agrada del seu treball i va dir que el què menys li agrada és que ja no es destinen els recursos suficients a la televisió per fer uns programes i notícies més treballades.  El que més li agrada del seu treball és que cada dia és diferent, poder observar el temps i poder fer una divulgació científica constantment per informar a la resta de la població. 

En acabar l’entrevista ens va ensenyar al seu gos, era molt bonic. Vam aconseguir crear un clima molt agradable i de confiança durant l’entrevista. Va ser molt interessant i vam aprendre molt, també ens vam desfer de diferents dubtes que teníem sobre l’ofici i els estudis de meteorologia. 

Sandra Puiggalí 4tESO C