Aturem els discursos d’odi que broten en plena pandèmia #BitàcolaVsOdi

Les Nacions Unides alerten que el Covid-19 no només és un tema de salut, sinó que també pot esdevenir un virus que fomenti la xenofòbia, l’exclusió i l’odi. I  és que arrel del context actual, les vulneracions dels drets humans i els discursos d’odi s’han manifestat intensament.

La versió confinada de l’EG de 3r d’ESO – Contra Discurs de l’Odi ens ha anat com anell al dit per reconèixer discursos i delictes d’odi, impulsar l’activisme en contra de prejudicis, discriminacions i violència i, sobretot, afavorir una narrativa alternativa, un contra discurs d’odi.

En el primer bloc de tasques varem explorar les nostres idees prèvies, així com també descobrir els límits de l’humor a través de l’anàlisi d’un mem on es discriminava a la meitat de la població: les dones. Posteriorment, a través d’una base d’orientació de detecció  vàrem detectar, analitzar i interpretar un discurs d’odi que circulés per la xarxa. Però, no ens vàrem aturar aquí. També vam decidir fer un contra discurs a favor de la defensa dels drets humans. Finalment, vam fer una reflexió sobre com ens havien fet sentir aquells discursos que menyspreaven als col·lectius més vulnerables.

El segon bloc el vam començar realitzant la piràmide de l’odi, figura que classifica els diferents nivells de discursos i delictes d’odi. En ella es cataloguen diferents tipus d’actituds i actes que creixen en complexitat des de la seva base fins a la seva cúspide. És a dir, van d’un menor negatiu impacte fins a actes que representen una major amenaça.

La resta de tasques d’aquest bloc han anat relacionades amb cadascun dels nivells d’odi. Entre les que destaquen el mapa mental de la Guerra Civil Espanyola i la tasca de Madre anoche en las trincheras.

“Si volem aconseguir una pau veritable en aquest món hem de començar amb els nens -i nenes-, i si creixen en la seva innocència natural, no haurem de lluitar, sinó que anirem de l’amor a l’amor i de la pau a la pau, fins que per fi, tots els racons del món estiguin coberts de pau i amor”. 

Mahatma Gandhi