Entrem en l’era de la fi de l’antídot miraculós, la penicil·lina

El 22 de setembre es van complir 89 anys del descobriment de la penicil·lina. I l’aniversari arriba just quan el món científic dubta de la seva utilitat. Per saber-ne més, entrevistem la professora de Biologia i Ciències Naturals Montse Jaén.

Ivan Arroyo: Què és la penicil·lina?

Montse Jaén: La penicil·lina és un antibiòtic, que vol dir que és una substància química produïda per un fong anomenat “Penicilina notatum”. És una de les substàncies més importants en la història de la Medicina, perquè gràcies a aquest fàrmac es van poder curar moltes malalties infeccioses. Només pot ser utilitzat per guarir malalties infeccioses de caràcter bacterià perquè és una substància que mata específicament els bacteris.

Ivan Arroyo: Per què diries que va ser una revolució?

Montse Jaén: Ho va ser, perquè va canviar el paradigma de la Medicina. Pensa que la principal causa de mortalitat eren les infeccions. Actualment, està començant a augmentar-ne un altre cop, perquè han aparegut problemes amb els antibiòtics. Ara bé, el fet de poder curar persones que tenien infeccions i baixar la mortalitat infantil i l’adulta va ser espectacular. La primera causa de mort en el món en aquella època eren les infeccions, o sigui que va ser una revolució molt important.

Ivan Arroyo: Dius que ara estan augmentant de nou les infeccions?

Montse Jaén: El problema és que hem utilitzat els antibiòtics d’una manera molt “alegre”, és a dir d’una forma irresponsable. Sí, irresponsable, però és cert que les responsabilitats les adquireixes quan saps què passa amb les coses. L’evolució és un procés natural i els bacteris, els humans i qualsevol ésser vius estem sotmesos a l’evolució, que vol dir adaptar-se al medi.

Ivan Arroyo: Explica’ns-ho més.

Tots els organismes són genèticament diversos. En una família no tothom es posa malalt igual, per tant els bacteris, alguns, són sensibles a aquestes substàncies i alguns no ho son. Els que no ho són, són els que sobreviuen, i els que ho fan, toleren l’antibiòtic i els fa mal. Per tant el que hem estat fent durant tot aquest temps que hem utilitzat els antibiòtics “alegrement” ha estat seleccionar aquests bacteris que són resistents als antibiòtics.

Per això, ara tenim un problema, i és que hi ha malalties infeccioses amb les quals no funcionen els antibiòtics, perquè estan produïdes per bacteris que són resistents a aquests fàrmacs. No és que s’hagin fet immunes als antibiòtics perquè hi havia l’antibiòtic i els bacteris han pensat “vingaa, ens anem a fer-nos resistents”, sinó que simplement dintre de la població de bacteris, que és genèticament molt diversa, sempre hi ha organismes que són tolerants a aquella substància. Així doncs, la revolució ara està a inventar nous antibiòtics, a trobar-ne de nous.

Ivan Arroyo: És cert que hi ha gent que té al·lèrgia a la penicil·lina?

Montse Jaén: Sí és clar, la penicil·lina és una substància química i l’al·lèrgia a qualsevol substància pot aparèixer. Hi ha persones que tenen problemes greus, fins i tot una persona es pot morir si té al·lèrgia a la penicil·lina. Per això és important que ho preguntin sempre, perquè no només és la penicil·lina, també hi ha altres antibiòtics que  s’hi assemblen i que també podrien provocar el procés al·lèrgic.

Ivan Arroyo: Per acabar, com preveus el futur de la penicil·lina?

Montse Jaén: De la penicil·lina no ho sé, perquè em sembla que la penicil·lina com a tal ja no s’utilitza. Però amb els antibiòtics tenim un problema, perquè apareixen les resistències molt ràpidament. Les farmacèutiques no inverteixen a crear nous antibiòtics perquè duren molt poc i llavors tenim un problema seriós. No podem deixar d’investigar, perquè nosaltres estem acostumats a no morir-nos d’una malaltia infecciosa, com ara d’un tètanus, d’una salmonel·losi, de qualsevol malaltia que abans ens podia provocar la mort. Eh!, us recomano un 30 minuts de TV3 que es pot veure a “a la carta”, que parla precisament de tot això, de la situació actual dels antibiòtics i de les malalties, que n’hi ha moltes, que tenen problemes perquè són resistents a tots els antibiòtics i són persones que ho estan passant actualment molt malament i està morint molta gent.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>