El Carnaval de Vilanova, explicat per als que no són de Vilanova

La professora Anna Candela, que també és presidenta de la Federació d’Associacions per al Carnaval de Vilanova (FAC)

Què has de saber del Carnaval de Vilanova i la Geltrú?

Una setmana abans del cap de setmana de Carnaval, les entitats de la ciutat organitzen el Ball de Mantons, que consisteix en un ball en què les dones han d’anar vestides amb els mantons de Manila, i els homes, amb americanes, arreglats. Cada entitat opta per un o altre tipus de música.

A l’endemà, diumenge, a la plaça de les Cols té lloc  les competències musicals, en què dues bandes de música “lluiten” per aconseguir que més gent surti a ballar. Enguany, la banda convidada era la de Cardona, i la de casa, la Mestre Montserrat. Per cert, per culpa de la pluja, les competències es van fer sota els porxos de la plaça de la Vila, i, malgrat el que pugui semblar, les bandes van assolir el repte: la gent ballava amb paraigües i sota la pluja incessant.

El Dijous Gras és el torn de la Merengada. Com cada any, a dos quarts de sis de la tarda, la pastisseria Blanch llança una merenga gegant des del balcó d’un primer pis. La gent, a sota del balcó, espera ansiosa que li caigui a sobre el dolç fet amb clara d’ou i sucre. Ah! Aquest any, la merenga amaga un Carles Puigdement, president de la Generalitat de Catalunya, fet del dolç. Tot seguit, a la plaça del mercat, continua l’empastifada. Quan arriba la nit del Dijous Gras serà el moment de la Xatonada, que tant es fan a les cases com també a les entitats de la ciutat. Amés a més, a les dotze de la nit, hi haurà una merengada nocturna, que, a diferència de la tarda, és per als adults. La merengada noctura té lloc a la plaça de les Cols.

I després de Dijous Gras, divendres de l’Arrivo. Escrit així, sí, amb v. No ens equivoquem sinó que és com a Vilanova s’ha escrit tradicionalment el dia que arriba el Rei Carnestoltes. Ja ho veieu, fins i tot en ortografia Vilanova és transgressora.

Aquest any, l’Arrivo està organitzat per l’entitat Els Geganters. Una curiositat és que el Drac de Vilanova inaugurarà l’Arrivo amb una cercavila a dos quarts de sis de la tarda. Passarà per diversos carrers i arribarà a la plaça de la Vila, on hi haurà de música. Allà mateix, a les set del vespre, començarà el sermó del Rei Carnestoltes. I després començarà la desfilada de carrosses per la ciutat. Tot plegat, ben i ben tard, acabarà a la plaça de la Vila, de nou, amb un gran ball.

A l’endemà, dissabte, és el dia de Mascarots. Al matí es fa el lliurament de reconeixement a escoles i a entitats que participen en el guarniment dels carrers, i també el lliurament de premis de les anomalies. Les anomalies és una activitat que organitzen gran part de les botigues de Vilanova, que col·loquen als seus aparadors un objecte que no s’adiu amb el que es ven en aquell establiment. Llavors, els participants apunten en un paper en què apareixen els noms de les botigues quin és l’objecte anòmal, el que no hi correspon. El paper es lliura en una bústia, i el dissabte s’escull quina és la papereta guardadora.

Tot seguit, hi haurà el seguici de les banderes i del rei carnestoltes, que faran una ruta per Vilanova. La novetat és que el Rei Carnestoltes anirà per separat de les banderes i, per tant, hi haurà dues rutes diferents.

Dissabte a la tarda és el moment del Carnaval infantil. Hi ha dues places, l’oficial, a la plaça del Mercat, on el Caramel, el rei dels més petits, que arriba gràcies al mestre cuiner i els seus ajudants, és el protagonista. Aquest acte està organitzat per la FAC. L’altre Carnaval infantil té lloc a la plaça de la Mediterrània. Té com a protagonista el capgròs el Dolcet (que és el personatge d’un conte infantil, publicat per l’editorial El Cep i la Nansa) i la reina la Cargolina. Aquest acte, l’organitzen les ampes de les escoles del barri de Baix a Mar i d’altres de la ciutat.

Al centre també es fa una cercavila  amb el Caramel mòbil, és a dir una bicicleta on viatja el Caramel.

Més tard, apareixerà en cercavila el Moixó Foguer, que és un home que mai no se sap qui és (excepte  l’entitat que l’organitza) i que va completament despullat però cobert de plomes, que li han enganxat amb mel. El Moixó Foguer es passeja dins d’una caixa, on s’amaga, i d’on va sortint de tant en tant per repartir plomes per a tothom. Tranquils, que no el reconeixereu ni tampoc no hi veureu més que plomes ben blanques.

A la nit, arriba el moment del Ball de Mascarots, en què tothom va disfressat per passejar per la Rambla i anar a bailar a la plaça de la Vila.

La professora Anna Candela, llegint el programa de Carnaval

I ara ja arribem al clímax del Carnaval de Vilanova i la Geltrú. El diumenge. És el diumenge de les Comparses, que comencen a les nou del matí en punt.

Cada entitat treu al carrer una bandera, que porta un banderer, i que el segueixen els comparsers, formats per un home i una dona, que van vestits seguint les normes que hagi marcat l’entitat. Les dones, amb un mantó de Manila a sobre de les espatlles, i un clavell de paper a la part dreta del cap. Els homes, amb un farcell on col·loquen quilos de caramels, barretina i americana. A ritme del Turuta (una melodia militar) i de moltes altres cançons, els comparsers  fan un circuit per Vilanova. Al final, totes es troben a la plaça de la Vila, on fan la guerra final. Un locutor, situat al balcó de l’Ajuntament, pronuncia les paraules màgiques: “comparses i comparseres, la plaça és vostra”. I llavors comença la guerra de caramels.

La novetat és que enguany hi ha set guerres, compostes per catorze banderes. Al final de la guerra, cada bandera torna al seu local; a la tarda, les entitats organitzen balls per als comparsers. Si no heu vist mai les Comparses, és difícil imaginar que homes i dones saltin pels carrers de Vilanova llençant, literalment llençant, quilos i quilos de caramels. Penseu que, al final del dia, n’hi ha tones llançades als carrers, que alguns recullen en bosses de plàstic (de supermercat habitualment); i d’altres es queden enganxats al terra.

Les Comparses de Vilanova, pintades per l’artista Joaquim Mir

I a partir de les 7 del vespre, a la plaça de les Cols, de nou, el Foment Vilanoví organitza les Danses de Vilanova, per aprendre a ballar tal com es feia antigament a Vilanova, en què un home tenia a mà dreta i a mà esquerra una dona. 

Dilluns al matí, una altra novetat: el vermut del Rei, que l’organitza Els Geganters a les onze del matí a la plaça dels Cotxes.

A la tarda, s’organitza el ball del Paperet, que és el Carnaval infantil, que té lloc a la plaça de la Vila, on es punxa música enllaunada (i divertida).

A les set del vespre serà el moment dels Coros, és a dir de grups de gent que surten al carrer per cantar cançons satíriques. La majoria passen pel Teatre Principal per cantar cançons damunt de l’escenari.

A l’endemà, Dimarts de Carnaval, els actes seran la cercavila dels Gegants de la Cuina Vella i el Vidalot.

En el Vidalot hi haurà tres banderes que sortiran per diferents llocs de Vilanova, i es retroben tots a la plaça de les Neus per fer una cercavila fins a la plaça de la Vila.

A les nou del vespre hi ha el concurs de disfresses, en què la persona amb la millor disfressa pot guanyar diners. Tothom hi pot participar i inscriure’s el mateix dia mentre sigui major de dotze anys i tant pot ser individualment o en grup.

S’ha de tenir en compte que les disfresses de Vilanova no són molt de lluentons, per això mateix la FAC ha decidit atorgar el premi a la disfressa més satírica o més vilanovina.

El primer premi és de 250 euros; el segon, de 150 euros, i el tercer, de 100 euros. Els participants seran jutjats per persones molt carnavalers de Vilanova i la Geltrú, i el lliurament de premis es farà a la mateixa plaça.

Després, el ball del Vidalot, en què tocarà Gertrudis, Seguirem i No sound tipus a la plaça de la Vila.

I el dimecres serà l’Enterro (sic) de la Sardina. A les sis hi haurà la casa mortuòria al Teatre Principal, on es podrà dir adéu al rei carnestoltes, que hi estàra “mort” fins a l’any següent.

A dos quarts de set començarà la cercavila, en què es passeja el Carnestoltes mort, i a les vuit hi ha el sermó a la plaça de la Vila, quan es llegirà el testament del Rei.

Entrevista a la professora Anna Candela

Com vas arribar a ser presidenta de la FAC?

En el carnaval del 2016 hi va haver la fi de l’última junta que l’organitzava. Llavors, un dels dies de Carnaval, amb les amigues, i dient-nos-ho de broma, vam dir si ens presentàvem a la candidatura. El dimecres de cendra ens vam tornar a trobar i una de les amigues va dir “ens hi presentem de veritat?”. Aleshores les altres van pregunta: “però no ho dèiem de broma?”.

Les alumnes de la “Revista Digital”, al carrer de Sant Joan, decorat per l’Institut Baix a Mar

I ella va dir “no, ho dic de veritat”. Al final, vam quedar uns dies després de carnaval, vam valora-ho i vam decidir que sí que ens presentàvem. Al principi, només érem noies, i després s’hi van afegir dos nois, quetambé havien pensat a fer una junta però no tenien prou gent, i per tant ens vam agrupar. La Junta, doncs, la conforma l’Andreu, en Jordi, la Susana, la Laura, la Mireia, la Marta, la Lara, la Mari Luz i jo. Un dels nois i jo volíem ser els presidents. Llavors vam decidir que, com que la majoria de la junta érem noies, jo en seria la presidenta, i ell, el vicepresident.

Explica’ns com és el cartell del Carnaval 2018

EL cartell d’aquest any ha volgut ser un reconeixement a tot el guarniment de carrers, en què el Baix a Mar també participa. Aquest any, hem volgut decorar la Rambla amb uns antifaços que han decorat divuit artistes vilanovins, i que cadascú ha plasmat la seva idea d’un acte de Carnaval.

El cartell, a part de fer l’homenatge al guarniment de carrers, també l’hem lligat amb la idea que “els carrers seran sempre nostres”, perquè creiem que el Carnaval també es viu el carrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>