VISITA DELS AGENTS RURALS

En Josep i la Montse, dos dels dotze agents del Cos d’Agents Rurals de Catalunya, ens van venir a explicar quina és la seva feina. Malauradament, de seguida va sortir el tema que l’any passat ens va consternar a tots: la mort de dos dels seus companys. Des de l’institut escola els expressem el nostre condol i els encoratgem a que continuïn fent la seva feina amb tanta passió i dedicació.

I quin alliberament més bonic ens van regalar al final de la seva visita… Però anem per parts. Vigilància del medi ambient, investigació de les infraccions detectades, assessorament als ciutadans, educació i sensibilització mediambiental, entre d’altres, són algunes de les tasques que els agents rurals porten a terme.

També ens van posar exemples d’algunes de les incidències més habituals com ara veure persones que pesquen al Parc de la Mitjana; altres que cacen espècies que estan protegides,  i sense permís; altres que utilitzen xarxes per caçar ocells; pagesos que cremen els rostolls i sense  voler provoquen petits incendis; trobar aigües contaminades per l’abocament de residus contaminants…

Totes aquestes accions justifiquen amb escreix el treball tan important que fan a nivell educatiu en instituts i col·legis per EDUCAR als nois i noies per al respecte al medi ambient. “Interrogo control ràdio” o “cinc sobre cinc” són algunes de les expressions que utilitzen els agents rurals per comunicar-se amb el centre de control. Mitjançant un walkie-talkie, que mai perd la seva senyal, l’agent rural comunica la seva situació així com també informa sobre les infraccions amb què es troba.

Per què s’electrocuten els ocells quan estan en les línies d’alta tensió,  per què no s’ha de donar menjar als gats del carrer o què s’ha de fer quan se’ns ha mort la mascota són algunes de les qüestions que així mateix ens van explicar aquests amants de la natura.

El final de la xerrada va ser d’allò més inesperat i ple d’emoció. Quin bernat pescaire més bonic i més gran que van alliberar al pati de l’institut! Ens van explicar que quan capturen animals salvatges que estan ferits els porten al Centre de Fauna Vallcalent de Lleida, on els curen les ferides fins que es recuperen del tot. Els agents rurals són qui els reintrodueixen de nou al seu medi.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>