Diari estada campaments de refugiats del poble saharauí a Tindouf

7 i 8 de novembre

Aquests dos últims dies han estat plens d’emocions diverses: d’una banda, felicitat d’estar envoltades de gent tant maca i atenta i, d’altra banda, tristesa i frustració. El dimecres 7 de novembre va ser l’últim dia de dinamització. Al matí vam anar a l’escola de Lal Andala a fer activitats diverses amb infants de 3r de primària. I a la tarda vam fer un tancament molt bonic amb tres personatges nous: tres pallassos que ens van omplir la tarda de somriures. Quan el sol ja es ponia, vam aprofitar per gravar la cançó d’aquest any, ben acompanyades. I per últim, vam anar totes a passar els últims moments amb la família; algunes van aprofitar per fer l’últim ritual del te i altres per fer-se henna. Una última tarda dedicada a les famílies i acompanyada d’alegria.

I ja ha arribat l’últim dia. Ens hem llevat ben d’hora i ens hem acomiadat de les famílies. Els hi hem agaraït tot el que han fet per nosaltres aquestes dues setmanes, per fer-nos sentir com a casa. Hem agafat un cotxe fins a l’aeroport de Tindouf, i després dos avions fins a Barcelona, on ens han rebut les famílies amb molta alegria i amb moltes ganes de veure’ns.

Per concloure, volem afegir que per totes i tots han sigut dues setmanes plenes d’emocions i moments únics, on hem pogut compartir moments fantàstics i inoblidables.

Marta Casanovas, 2n TIS

 Àlbum de fotos 


5 i 6 de novembre

L’últim dilluns i dimarts als camps de solidaritat han estat plens d’emoció i d’intensitat. Hem fet diverses activitats a l’escola de Bojador, Lal Andala: acrosport, zumba, estiraments basats en ioga, l’aranya peluda…

Malgrat la calor i el sol, sempre gaudim de les activitats que fem amb els infants, ja que agraeixen qualsevol cosa que es fa amb ells.

A les tardes treballem en espai obert. En aquesta recta final del gran viatge, hem volgut treballar manualitats amb el mínim de material possible.

Hem fet el joc on s’ha d’encistellar una pilota lligada en un pot. Nosaltres vam fer servir ampolles de plàstic, taps i corda de pita per tal d’aprofitar i donar un altre ús a la gran quantitat de residus que hi ha en els camps.

L’altra manualitat ha sigut fer malabars amb sorra i intentar ensenyar com fer malabars. Tot i així, l’objectiu principal era buscar un nou passatemps i alternativa de joc.

A més de treballar en medi obert, hem estat fent l’extraescolar de tallers. Dilluns vam fer titelles amb els infants i al final els vam col·locar en un petit mural per penjar-ho a la sala on tenen totes les manualitats que fan. D’aquesta manera, anem creant un museu a l’escola.

Dimarts vam fer un avió amb pinces d’estendre la roba i al final un mòbil conjunt amb tots els avions per posar-ho també al museu que han creat.

Un cop acabàvem el dia i les activitats, anàvem a prendre el te amb les famílies i així hem pogut gaudir de la seva agradable companyia.

Sheila Castro, 2n TIS

  Àlbum de fotos 


Diumenge 04/11

Els últims dies han estat molt intensos i molt emotius ja que gràcies a un home d’aquí, Tiba, que ens ha acompanyat durant tota aquesta experiència, hem pogut entendre de manera molt pròxima el conflicte sahrauí i no només això, sinó que també hem pogut apreciar de manera molt directa els sentiments que es respiren aquí, als camps de refugiats.

Ens sentim impotents davant d’aquesta injustícia, en la qual es veu tota la població lluitant per la llibertat i per poder caminar per la seva terra sense por.

Estem  encantats amb la resposta que hem tingut dels infants durant aquests dies. Diuen que de mica en mica s’omple la pica…

Sempre tindran el nostre suport. Sàhara lliure.

 Àlbum de fotos 


Divendres 02/11

Ara que ja comencem a entrar més en la seva cultura i entenem més la seva posició política, el sentiment d’impotència i d’injustícia ens  comença a sortir. Estem còmodes i volem aportar el nostre granet de sorra: vam ajudar a preparar el festival Arti Fariti, que té com a  objectiu donar a conèixer la posició política en la que es troba el poble sahrauí mitjançant l’art i la cultura. Paral·lelament, amb els infants de  Bojador, anem creant més vincles i dinamitzant de manera més fluïda totes les activitats.

 Àlbum de fotos 


Dilluns 29/10

Aquest matí ha sigut el segon dia d’activitats a una de les escoles de Bojadour, i han sortit molt bé. A poc a poc estem agafant més confiança amb els infants i estem aprenent molt vocabulari nou.

Després de dinar amb les nostres famílies ens hem separat en dos grups. El primer grup ha anat a l’escola a agafar idees per com fer una maqueta de l’escola, perquè es presenten a un concurs nacional, i la construirem amb els i les alumnes el proper dia que toqui manualitats.

A les tardes no hi ha escola, així que l’altre grup ha anat a fer dinàmiques de medi obert. Són dinàmiques pensades perquè els infants que estiguin pel carrer i vulguin passar una bona estona s’ajuntin amb nosaltres per fer activitats mogudes. Més tard, ens hem reunit tots els dinamitzadors i ha vingut el Jorge (de sobrenom Romaní)  a tocar la gaita. Hem fet una dansa i altres balls improvisats.

Tenim la sensació que fa molts dies que estem aquí perquè la relació entre família i convidades (nosaltres) és molt forta i molt propera. Ens sentim com a casa; ens cuiden molt i mengem molt bé. I si ara ens sentim així, segur que quan sigui hora de tornar a casa no voldrem marxar d’aquí.

Per últim, afegir que a la nit, abans de sopar, dues de les cases veïnes ens hem ajuntat i hem fet el te i ballat molt, des de reggaeton fins a música típica d’aquí mentre preníem el te i fèiem petar la xerrada.

Com hem dit, ens sentim com a casa.

Salut i fins aviat!

 Àlbum de fotos 


Diumenge 28/10

No fa ni dos dies que vam arribar i ja ens sentim com a casa nostra.Totes les famílies que ens acullen són molt atentes i respectuoses.És una sort.

Avui ha sigut un dia intens, però fantàstic. Hem començat el dia dinamitzant a l’escola Lal Andala, i realment no ens podem queixar gens. Estem molt contentes de com han sortit les activitats i, sobretot, de la resposta que ens han donat els infants; son un amor.

A la tarda hem tingut l’oportunitat d’anar a un casament sahrauí. Ha sigut una experiència molt enriquidora i única: veure tota aquella gent de diferents edats ballant, cridant i xiulant dins d’una Haima ens ha impressionat. I la part més xula és que ens hem pogut posar la vestimenta tradicional (la melfa) i ens han maquillat! Tot un luxe!

Carme Pellicer (2n TASCOT)

 Àlbum de fotos 

 Arribada 28/10

Increïble! Primer dia als campaments; encara estem en xoc! Baixàvem molt preparats/des, però és una situació de molta injustícia i que fa que no paris de pensar i donar-hi voltes… Mil preguntes, imatges, suposicions… Això sí, estem molt motivats/des amb el projecte!

Avui hem tingut una petita reunió i hem conegut una mica els espais on durem a terme les intervencions. D’altra banda, també hem de dir que les famílies són encantadores i ens han acollit molt bé a casa seva. Ara mateix estem sense paraules!

Seguim… Sàhara lliure!

                                                                                          Víctor Rojano (2n TASOCT)

 

#sbdsahara

 

 Àlbum de fotos