Muntanya de Santa Bàrbara

La muntanya de Santa Bàrbara té 852 metres d’altura i es troba al municipi d’Anglès, a la comarca de la Selva. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic del que s’hi pot divisar una magnífica vista panoràmica que abasta els Pirineus, el Golf de Roses, les Illes Medes, la vall del Ter, el pla de la Selva i la serralada de les Guilleries i el Pedraforca.

Dalt del turó hi ha l’ermita de Santa Bàrbara, un edifici que es troba en l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’actual ermita de Santa Bàrbara es troba estructurada en dues parts. Per una banda tenim el refugi de dues plantes i cobert amb una teulada a dues aigües de vessants a façana. D’altra banda tenim l’ermita pròpiament, coberta amb una teulada mixta, és a dir la meitat a dues aigües de vessants a façana i l’altra meitat d’un sol vessant a façana. En la planta baixa destaca el gran portal adovellat d’arc de mig punt amb unes dovelles de grans dimensions i molt ben escairades. L’interior de l’ermita és una petita capella d’una sola nau, amb dos trams i capçalera i sustentada bàsicament per dues arcades apuntades amb una sageta molt més accentuada que no pas la llum. El tram de la capçalera, on trobem l’absis de mitja volta, correspondria a la coberta a un vessant; el tram intermedi correspondria al campanar i el tram dels peus és on trobem la coberta a dues aigües. En aquest sector també trobem dos elements importants, com són una gran obertura quadrangular, amb llinda monolítica, muntants de pedra i ampit treballat i amb un vitrall acolorit que al·ludeix a la crucifixió. L’altra és un portal de pedra que comunica amb el refugi. En el tram de la capçalera trobem una petita taula d’altar, així com una petita fornícula emmarcada en pedra que alberga una imatge de Santa Bàrbara elaborada a Osor seguint el procediment o tècnica de la resina.

Tant l’ermita com la casa s’han datat del segle XIII. La primera referència documental que es té és de l’any 1310. Posteriorment hi ha constància que es bastí la capella de Santa Bàrbara l’any 1419.
L’aplec de l’ermita de Santa Bàrbara (santa Bàrbara de Nicomèdia, verge i màrtir) se celebra el segon diumenge de maig, encara que la seva festa en el santoral és del 4 de desembre. L’ermita té uns goigs dedicats a la santa.
Actualment l’aplec s’hi celebra el segon diumenge de maig. Des del 1995 l’associació Amics de Santa Bàrbara s’encarrega de la rehabilitació i manteniment de l’ermita i la casa de l’ermità.

 

Fonts: