Cingle del Far

El Far és una muntanya que està situada a 1125 metres per sobre el nivell del mar que es troba en el municipi de Susqueda, a la comarca de la Selva. Aquest cim està inclòs a la llista dels 100 cims de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, entre les quals hi ha també la Pica d’Estats.

El punt més alt d’aquesta cinglera de silueta inconfusible, que delimita la subcomarca de Collsacabra de la regió de les Guilleries i de la vall d’Hostoles, s’hi troba el santuari del Far, una de les moltes capelles que des del segle X es van anar construint en indrets estratègics. Des d’aquest punt s’hi pot gaudir de vistes espectaculars de totes les valls que l’envolten: la vall d’Amer, d’Hostoles, de la Llémena, de Susqueda, etc. En dies molt clars s’albira el golf de Roses i les Illes Medes.

Diu la llegenda que uns mariners, que portaven sempre amb ells una imatge de la Mare de Déu, van prometre col·locar-la dalt de la muntanya més alta que veiessin si se’n sortien d’un greu perill. Una altra llegenda parla que uns mariners veieren des del mar una llum resplendent dalt del cingle del Far i van entendre que la Mare de Déu hi volia allí una capella.

Fonts:

Resultado de imagen de cingle del far