Sortida a les mines de sal de Cardona

2017-03-21-11-48-06Divendres 17 de març els alumnes de Ciències de la Terra van fer una sortida de camp pel Bages. A Cardona es va pujar a la gran bòfia, una enorme dolina de col·lapse situada al damunt de l´anomenada Muntanya de Sal, un diapir salí únic. La mineria va ser una activitat econòmica molt important a Cardona durant segles, arribant les galeries més profundes a més d´1 kilòmetre de profunditat. S´extreien sals, especialment la silvina i la carnal·lita, rebutjant l´halita o sal comú. La visita a l´interior de la mina va sorprendre per la seva bellesa.

Però la sal, encara que no aflori en superfície com a Cardona, està també al subsòl de zones com Súria i Sallent, lloc que vam visitar per la tarda i a on encara hi ha activitat minera. La geòloga Silvia Hermosilla, tècnica de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, va explicar com al barri de l´estació de Sallent, la subsidència o enfonsament provocat per la dissolució de les sals del subsòl, va portar a prendre la decisió d´evacuar a tota la gent del barri. Les cases van ser enderrocades i l´aspecte actual del barri és el de carrers abandonats  i parcel·les plenes d´herbes. També es va poder veure la xarxa d´auscultació mitjançant la qual els geòlegs continuen fent vigilància de la zona. A més el dia va ser primaveral!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>