El Priorat: Patrimoni mundial

El passat 17 d’abril els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Priorat van anar a Margalef junt a uns 200 alumnes de les escoles del Priorat i de l’Institut Cornudella, per tal de realitzar una activitat de conscienciació dels valors materials i immaterials de la comarca. En concret, els nostres alumnes es van convertir en monitors dels alumnes de primària i durant tota la jornada van anar coneixent algunes particularitats del municipi. 

Aquesta activitat dóna continuïtat a un projecte sorgit en el marc de l’elaboració del Pla de Gestió de la candidatura a Patrimoni Mundial, entre el Grup de Mestres del Priorat, Prioritat, els Serveis Educatius del Priorat i el Consell Comarcal del Priorat, amb la creació del Fòrum d’ensenyament com a espai de debat i propostes en aquest àmbit. El projecte també compta amb el suport de l’Oficina Jove.

Aquesta activitat titulada “Coneguem el Priorat” va servir per augmentar l’interès dels alumnes per la conservació del paisatge en mosaic, la fesomia dels pobles i l’agricultura com a base de l’economia del territori. Qüestions com la preservació de senders i camins, el manteniment del cabal ecològic dels rius i l’aposta per un turisme que respecti l’entorn i la gent que viu al Priorat van ser considerades molt importants. 

Els tallers que van realitzar els alumnes foren: 

-Mirador, que explicà el mosaic del paisatge del Priorat.

-Gimcana, que permetia als alumnes recórrer i conèixer els carrers i places del poble mentre superaven una sèrie de proves, realitzat per l’Institut Cornudella.

Jocs tradicionals, taller en el qual descobrien els jocs que cada 6 d’agost fan a l’Ermita de Sant Salvador.

Torxes, en el qual se’ls ensenyà a preparar les torxes amb les quals els xiquets i xiquetes de Margalef van a esperar els Reixos la nit del 5 de gener.

Riu, que els permetrà treballar la fauna de macroinvertebrats i el valor ambiental del riu. 

-Abric del Filador, una proposta per conèixer els treballs arqueològics en aquest jaciment prehistòric, amb la col·laboració dels arqueòlegs Pilar Garcia-Argüelles i Jordi Nadal.

-Marges de pedra seca, taller en el qual van reconstruir un marge amb l’ajuda del marger Cateri.

-Cultura i art, que serví per descobrir-los el patrimoni cultural i artístic de Margalef.

-Escalada, una activitat esportiva que va tindre lloc a prop de la Cova del Ximet, però que va ser realitzada per l’Institut de Cornudella.

-Molí d’oli, que va consistir en una visita, activitat i tast d’oli en aquest museu del poble situat en l’antic molí.  

Els professors que els vam acompanyar valorem molt positivament l’esforç que van fer els nostres alumnes per realitzar el millor possible el taller que tenien encarregat. Tot i els problemes organitzatius al llarg de les setmanes prèvies a la sortida, creiem que van fer-ho molt bé i es mostraren molt motivats i més quan van veure l’enorme responsabilitat que tenien aquell dia. Gràcies a tots i fins el proper any!  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>