Memòria històrica i diàleg intergeneracional

Tal i com ja va apuntar l’escriptor portuguès  José Saramago, ”s’ha de recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica, ja que es comença amb l’oblit i s’acaba amb la indiferència”.  La Guerra Civil espanyola i la postguerra foren uns períodes dramàtics que sacsejaren la vida de les famílies de la nostra comarca. Recuperar i presentar els testimonis d’aquests esdeveniments es feia indispensable perquè tots els  alumnes del Pla de l’Estany coneguessin   què va passar en el nostre passat més recent.  

Amb aquest objectiu, des del curs 2015-16, l’Ajuntament de Banyoles, des de la seva Àrea de Serveis a les Persones, va impulsar el projecte Memòria històrica i diàleg intergeneracional en col·laboració amb els quatre centres de secundària del Pla de l’Estany: Pere Alsius, Pla de l’Estany, Josep Brugulat i Casa Nostra. Així, alumnes dels centres de secundària de Banyoles han col·laborat en un projecte de recuperació de la memòria històrica, entrevistant a familiars i coneguts que donessin un testimoni directe del que van viure durant la guerra i la postguerra.  

Com a resultat d’aquest treball de camp, s’ha editat un audiovisual, presentat fa uns dies, que ara els alumnes de tots els centres van a visualitzar. Els alumnes del nostre centre el van anar a veure al Teatre Municipal de Banyoles la setmana passada, el dimarts dia 21 hi van anar els alumnes de 1 Batxillerat, mentre que dimecres  22 de març fou el torn pels alumnes de 4 ESO.  

A la foto, alumnes de l’Institut Pla de l’Estany participant en el projecte.

documental-2