Informació sobre el coronavirus i mesures de protecció

Com hem d’actuar aquests dies que l’Institut està tancat?

Ens preguntem com hem d’actuar durant aquests dies que l’Institut està tancat i podem tenir la temptació de prendre-ho com si fossin unes vacances i no parar de sortir i trobar-nos amb companys i companyes. Però això és una mala idea. Al revés, cal intentar limitar els nostres moviments, no passar-nos el dia voltant, quedar-nos a casa tot el que poguem. Evitar sortir sobretot amb nens petits, que costa molt controlar què toquen i encara més tenir una higiene adequada en aquests casos. Si sortiu, aneu a espais oberts, i eviteu tocar superfícies. No quedeu amb altra gent, mantingueu una distància d’uns 2 metres. I preneu precaucions: higiene màxima a les mans (cal ensabonar-les bé una estoneta, un mínim de 30 segons). No us toqueu la cara, mantingueu la higiene amb la roba, si esteu en espais públics tingueu cura de què toqueu i què no.

I tot això, per què? Doncs perquè no aturarem la propagació del virus.

En la situació actual amb la malaltia del Covid 19 o coronavirus, hem de tenir clar que tots nosaltres hem d’actuar amb responsabilitat per tal de contenir l’epidèmia. Un dels principals problemes a Itàlia va ser que no es va donar prou importància al que estava passant. Molta gent, i també molts joves, sortien de nit com si res, tot i tancar les classes. S’ho prenien com si fossin vacances (escoles i universitats tancades, que bé!), fins que es van adonar que si ells s’encomanaven amb el virus, podien fer emmalaltir els seus avis.

L’Organització Mundial de la Salut ja ha declarat que ens trobem en situació de pandèmia mundial. Una pandèmia és una malaltia altament contagiosa que s’estén ràpidament i que arriba a tot el món. Com ja deveu saber, el problema més gran és el ràpid contagi del virus. I degut a això, el probable col·lapse de les estructures sanitàries. La gran majoria de gent passarà “una simple grip” (s’estima un 80% de casos lleus). Però hi haurà un 20% dels casos en què es complicarà molt (1 de cada 5), i això vol dir que aproximadament el 15% necessitaran respiració assistida i hospitalització, i el 5% tindran els fallaran els pulmons, els ronyons o el fetge o tot a la vegada i tindran molta probabilitat de morir. Principalment els afectats són gent amb altres problemes previs o d’edat avançada. Persones que han patit càncer, persones immunodeprimides, amb transplantament d’òrgans, problemes de cor, problemes respiratoris, diabetis… Ens pot quedar lluny a alguns… però la majoria de nosaltres té al voltant alguna persona que pot ser vulnerable i a qui se li pot complicar.

Si s’infecta molta gent a la vegada perquè actuem sense vigilar res, el 20% que necessitarà anar a l’hospital resultarà ser molta gent. I com que serà molta gent de cop, els hospitals es col·lapsaran. Això vol dir que no hi haurà tractament per a tothom que necessiti ingrés degut a complicacions. I aleshores, sense oxigen, sense màquines que assisteixin en cas necessari… és més probable que algú acabi morint.

A més, si es col·lapsen els hospitals, no només no podran atendre totes les complicacions de Covid-19, sinó que tampoc podran atendre altres situacions de risc: una apendicitis, un accident de moto, un infart… No només poden morir els pacients greus infectats pel coronavirus, sinó també altres que tindran altres coses i els hospitals no podran atendre per falta de llits, o no hi haurà prou màquines per ajudar-los a respirar, o perquè no hi haurà prou personal a temps per ajudar-los. Si hi ha 20 malalts greus que necessiten estar a la UCI i només hi ha 10 llits a la UCI, només se n’hi podran posar 10. No estem preparats per atendre un nombre tan gran de gent com la que es preveu si no ho frenem entre tots.

Ara per cada persona infectada, com que la gent no para de moure’s i de veure a altres persones, se n’infecten dues o tres I per anar bé se n’haurien d’infectar una o cap. I com que es pot tardar fins a 14 dies a que es noti que tens la infecció (que comencis a tossir, o a tenir febre) durant 14 dies la persona malalta infecta a altra gent arreu on va.

No hem de ser alarmistes però tampoc irresponsables. Actuem amb consciència i cuidem entre tots els col·lectius vulnerables.

Moltes gràcies.

Més informació sobre el coronavirus i mesures de protecció:

 1. La Covid-19 (que normalment anomenem coronavirus) és una malaltia que es diferencia de la grip en què, malgrat que de moment es dona en moltes menys persones, és més contagiosa i té una taxa de mortalitat més alta, és a dir, que un malalt, sobretot si és una persona amb patologies prèvies, té més possibilitats d’acabar morint. Entre tots, per tant, hem de col·laborar perquè no s’estengui.
 2. Els símptomes habituals de la Covid-19 són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d’aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.
 3. En cas que qualsevol membre de la vostra família tingui els símptomes descrits o semblants, i sobretot si heu visitat zones de risc, truqueu al 061 explicant el vostre cas i seguiu les indicacions que us donin.
 4. Per prevenir el virus es recomana:
  1. Renteu-vos les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions alcohòliques 70%), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  2. Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i renteu-vos les mans de seguida (amb solucions alcohòliques 70% o amb aigua i sabó).
  3. Eviteu el contacte proper (almenys una distància de dos metres) amb persones que pateixen infeccions respiratòries agudes i presenten tos, esternuts o expectoracions, i no hi compartiu les pertinences personals.
  4. Eviteu compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Video Què és el coronavirus SARS-CoV-2?