5. El guió de rodatge

Un cop s’ha completat el guió, es hora de construir el guió de rodatge. Aquest document descriu i comunica les vostres idees visuals per a cada escena. El guió de rodatge hauria de treballar juntament amb el guió, proveint descripcions detallades de tots els elements visuals que donaran forma a la vostra història indicant on i quan fer servir una càmera determinada, així com els moviments i els angles de cada escena del vídeo.

Exploreu diferents possibilitats estètiques quan interpreteu el vostre guió. Una aproximació realista dicta que les tècniques que utilitzeu crearan la il·lusió de la realitat. Això inclou rodar amb continuïtat. Quan planegeu les transicions en el rodatge, assegureu-vos que l’acció i els moviments dels actors entre preses són suaus, continus i lògics. L’audiència no hauria de percebre els talls entre preses individuals.

Els guions de rodatge es disposen en format de taula en la qual les escenes es divideixen en funció de l’acció de l’escena. El guió de rodatge inclou descripcions detallades del tipus de rodatge i dels continguts visuals i sonors que han de ser capturats per a cada aspecte de l’escena.

Recordeu indicar notes aclaridores sobre com realitzar les transicions entre cada presa del rodatge. El guió de rodatge i el storyboard haurien de fer servir termes de direcció abreujats per especificar l’emplaçament i el moviment de la càmera.

Alguns consells:

  • Definiu amb claredat la direcció visual de la vostra producció i les tècniques que millor combinaran amb aquesta direcció.
  • Numereu les preses i les escenes
  • Indiqueu al llarg del guió la distància de la càmera, els seus angles i moviments.
  • Doneu una duració estimada de cada presa
  • Descriviu l’acció a la pantalla
  • Indiqueu les tècniques d’il·luminació.