SORTIDA AL MUSEU DE BADALONA

Fotografies

El dia 31 d’ octubre vam anar amb l’ alumnat de Llatí I, Llatí II i Literatura Universal al Museu de Badalona.

El Museu de Badalona va ser fundat l’ any 1955 per l’ Ajuntament de la ciutat. La seva tasca consisteix a conservar, investigar i difondre els materials arqueològics de la ciutat a l’ època romana, quan era Baetulo. És un dels conjunts arqueològics d’ època romana més importants de Catalunya.

El subsòl de l’ edifici del Museu mostra les restes de les Termes i del Decumanus Maximus ( avinguda d’ est a oest). També s’ hi pot veure l’ exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana entre les quals destaquen la Venus de Badalona.

L’ espai que hem visitat, Termes-Decumanus, té uns 3.400 m2 que permet descobrir in situ la ciutat romana de Baetulo, fundada durant la primera meitat del segle I a.C. La visita s’ inicia a les termes de la ciutat, de final del segle I a.C., que conserven la totalitat de les estances que formaven el conjunt arqueològic: la palestra, el frigidarium i el caldarium. La visita segueix  sota l’ actual plaça de Font i Cussó, zona que es trobava al voltant del fòrum. S’ hi poden observar restes d’ edificis d’ habitatges amb botigues a la planta baixa, seguint la direcció d’ un carrer menor, del qual s’ ha conservat el clavegueram. Després, l’ ampli Decumanus Maximus passa pel costat d’ un gran edifici comercial fins arribar a l’ encreuament amb el Cardo Maximus ( avinguda de nord a sud), punt que indica la proximitat del fòrum. Es veuen també restes d’ altres edificacions d’ època romana tardana, com una estança, un mausoleu o un dipòsit d’ aigua. Tot l’ espai està il.luminat escenogràficament i ambientat amb elements de reconstrucció històrica i efectes sonors, que ens transporten a l’ antiga Baetulo i ens hi fa sentir immersos.

A més, cada any, el darrer cap de setmana del mes d’ abril, el Museu de Badalona organitza el festival romà anomenat Magna Celebratio, amb la voluntat de donar a conèixer el patrimoni romà de la ciutat a través de la Reconstrucció Històrica. Durant tres dies es combinen les recreacions d’ oficis i escenes de la vida quotidiana, amb activitats de divulgació, com tallers o conferències, i visites als diferents espais arqueològics de Baetulo.