S’està acabant l’aigua?

Per Tali Gragera, 1r ESO

Gairebé dos milions de persones moren a l’any per falta d’aigua potable, segons ens va informar la BBC. Alguns científics creuen que d’aquí 10 anys, la meitat de la població del món, viurà en zones on no hi haurà suficient aigua per a tothom.

En el nostre planeta hi ha més de mil milions de quilòmetres cúbics d’aigua, però només una petita part és aigua potable, ja que el 97% és salada. Per això es diu que l’aigua és un “bé escàs”, és a dir, és un element de la natura necessari per a la vida, però hi ha ben poca aigua que puguin beure les persones.

L’aigua és necessària per a moltes coses, entre d’altres:

  • per a la higiene, sense aigua no ens podríem dutxar
  • per la salut, els humans no podríem sobreviure sense aigua
  • per a les plantes, ja que sense aigua tampoc podrien viure, i els humans sense plantes tampoc podem viure, ja que les plantes ens proporcionen fruits, oxigen etc…

Una de les causes per les quals es podria acabar l’aigua és la contaminació. Per exemple, hi ha fàbriques que necessiten aigua per funcionar, l’embruten i després la llencen tal qual. Haurien de tenir un filtre que netegés l’aigua i la tornés neta al lloc d’on s’ha agafat. A la cuina de casa també es pot contaminar l’aigua, per exemple, quan llencem oli a la pica. Un litre d’oli contamina un milió de litres d’aigua que és l’equivalent a la meitat d’una piscina olímpica.

Una altra causa és la contaminació per plàstics. Al tirar un residu de plàstic al mar, com per exemple una ampolla d’aigua, tarda més de 100 anys en descomposar-se, i una vegada es descomposa queden microplàstics a la’aigua. Els micro plástics són partícules de plàstic molt petites que els peixos es mengen. Desprès els humans ens mengem els peixos i, per tant, també ens estem menjant els microplàstics.

També hi ha el problema causat per les bosses de plàstic, les tortugues les confonen amb meduses que són un dels seus menjars favorits, i se les mengen. El resultat és que moltes moren a causa d’aquesta contaminació. 

Les burilles són un altre element que contamina molt l’aigua. Es calcula que n’hi ha uns dos bilions al mar, cada burilla embruta uns 10 litres i en el cas que una burilla vagi a parar a aigua dolça en contamina fins a uns 50 litres.

Ja que tenim aquest problema de falta d’aigua potable, estaria bé que n’estalviéssim. Per si voleu contribuir us donem un parell d’idees fàcils de portar a terme: 

1. Tancar l’aixeta quan ens rentem les dents.

2.Posar un dosificador o una ampolla plena a la cisterna del wàter: s’estalvien 10 litres per descàrrega.