L’energia renovable

Per Dominique Rodríguez Kurdin, 1r ESO

L’energia és la capacitat de moure les màquines o éssers vius. Quan parlem d’energia renovable ens referim a l’energia que es pot produir infinitament sense exhaurir les fonts que ens serveixen per obtenir-la ja que són fonts naturals. A més a més, l’energia renovable no contamina i això és molt bo per al planeta terra.

Hi ha molts tipus de energia renovable: eòlica, solar, hidràulica, geotèrmica i biomassa.

L’energia eòlica és l’energia que s’obté del vent. Antigament s’aprofitava el vent per fer moure les aspes dels molins, en l’actualitat es fan servir aerogeneradors que tenen unes turbines amb tres aspes molt grans les quals giren amb el vent.

L’energia solar es la energia que s’obté de la radiació solar. Bàsicament s’aprofita de dues maneres produint energia solar tèrmica que es fa servir per cuinar o per escalfar aigua, i energia solar fotovoltàica que s’utilitza per fer electricitat.

L’energia hidràulica és l’energia que es produeix amb la força de l’aigua, sigui la dels rius o la de les marees dels oceans, en aquest darrer cas s’anomena energia mareomotriu. 

Per si teniu curiositat aquí teniu un petit vídeo explicatiu de com funciona una central hidroelèctrica:

L’energia geotèrmica és la energia que s’obté de l’interior de la terra ja que el subsol es manté una temperatura estable i es pot aprofitar l’escalfor. En canvi, les capes més superficials de l’escorça terrestre varien de temperatura segons el temps. L’energia que prové de volcans i de guèisers també és energia geotèrmica.

L’energia de la biomassa és la que s’obté de l’aprofitament de plantes i residus vegetals i animals.  

Us explicaré una curiositat en relació a l’energia eòlica. A Ucraïna, el científic Rotor Onipko, doctor en ciències tècniques, ha inventat un aerogenerador que funciona inclús si fa poc vent. A més a més, té l’avantatge que quasi no fa soroll i es pot instal·lar prop dels domicilis.

En el següent vídeo anglès podreu visualitzar el rotor Onipko en funcionament:

Les energies renovables, en l’actualitat, tenen algunes desavantatges. En general, les instal·lacions surten més cares per la qual cosa molta gent encara opta per les energies tradicionals, malgrat el perjudici que causen a la natura. També es pot donar el cas que la font de producció no sempre estigui disponible, per exemple, quan està núvol i no fa sol, o si no fa vent, o no disposem d’aigua… Un altre inconvenient és que pot ser necessari molt d’espai o que sigui difícil emmagatzemar l’energia que produïm.

Jo penso que les energies renovables ens poden servir per moltes coses útils. Són importants per tenir energía infinita i per no contaminar el planeta.