Gravació i estampació

Per Y. Feliz, T. Gragera, D. Rodríguez, 1r ESO

L’alumnat de 3r d’ESO de la matèria optativa de Gravació i Estampació, impartida per la professora Eloïna Garcia, mostra la seva obra en una exposició a la biblioteca de Camp de l’Arpa del c/Indústria 295, del 6 al 29 de març.

Hem parlat amb ells per conèixer una mica més aquestes tècniques. Ens han explicat que gravar és treballar una matriu, és a dir, una planxa que pot ser de fusta, linòleum, làmines de coure… En canvi, el procés d’estampació consisteix a tintar aquesta planxa o matriu i amb l’ajut de la pressió feta amb el tòrcul, passar el gravat al paper.

Per gravar s’utilitzen diferents eines segons les grafies o traces que vols fer. Les bàsiques són la punta seca i la gúbia. La punta seca és una eina que té una punta d’acer més resistent que el material on es grava i que es fa servir com una ploma per rascar la superfície a gravar. La gúbia també és d’acer i té un perfil en forma de v que talla molt, serveix per fer solcs a la planxa on fem el gravat.

Per l’estampació necessitem un paper gruixut de bona qualitat, la tinta, el corró i el tòrcul. El tòrcul és la premsa on es posen la planxa de gravat un cop tintada amb el corró i el paper que volem estampar.

Pel que fa al difícil tema de la inspiració depèn de les inquietuds personals de cadascú, cal dir que també ajuden les referències d’altres artistes. Ara bé, costa arribar a produir una obra perquè hi ha poques hores dedicació.

Les obres seleccionades per a l’exposició són una mostra de les tècniques experimentades quan un s’inicia en el gravat i l’estampació. No deixeu escapar l’oportunitat de veure-les!