Berlín 2017. Dia 1: Primer contacte amb la ciutat: Porta de Brandenburg, Alexander Platz i barri de Hackescher Markt

«La Porta de Brandenburg està coronada per la Quadriga, obra de Johann Gottfried Schadow.

És una escultura de bronze, afegida l’any 1794, de més de 5 metres d’alçada que representa a la deessa alada de la Victòria, que dirigeix un carro tirat per quatre cavalls. L’any 1806, quan Prússia va ser derrotada a Jena, va ser traslladada per Napoleó Bonaparte a París. Recuperada anys després, Schinkel hi afegí una corona de fulles de roure i la creu de ferro original a l’estendard.»

“Aquest món és un món de dos déus. És un món de construcció i destrucció simultànies”. Del llibre Berlín Alexanderplatz d’ Alfred Doblin, 1929

La novel.la Berlín Aexanderplatz és considerada una obra molt important dins de la literatura contemporània. En ella Doblin deixa un testimoni d’excepció del Berlín assolat per la Primera Guerra Mundial. Narra la caiguda en desgràcia de Franz Biberkopf que surt de la presó després d’haver estat condemnat per homicidi i que està disposat a convertir-se en un home honrat. Les dificultats amb què es troba i la penosa situació de Berlín d’entreguerres fan impossibles les intencions de Biberkopf.