Descobrim què passava al món el dia que vam néixer! [3r ESO]

Al llarg del primer trimestre, els alumnes de Llengua catalana de 3r d’ESO hem treballat diversos gèneres periodístics. Així doncs, hem analitzat els elements que contenen notícies, cròniques i reportatges, i hem après com es redacten. De fet, una de les tasques de l’assignatura ha estat la redacció d’un seguit de notícies sorprenents relacionades amb el món de la ciència.

També hem descobert l’hemeroteca a internet del diari Avui, que es publica des del 1976, ara amb el nom d’El Punt Avui. Hem après a localitzar textos d’una data concreta, a cercar informació per temes, per autor, etc. Doncs bé, una altra de les tasques d’aquest trimestre ha sigut localitzar i llegir l’exemplar del diari Avui corresponent al nostre dia de naixement, l’any 2004.

Després, cadascú ha triat la notícia d’aquell dia que ha considerat de més interès i n’ha preparat una presentació oral. La presentació havia d’analitzar les diverses parts del text (avantítol, titular, subtítol, entrada…) i després calia contestar les sis preguntes que ha de respondre tota notícia (què, qui, quan, on, per què i com). S’han abordat temes molt interessants i diferents i ens hem fet a la idea de què era notícia el 2004.

Un dels temes que més ens ha sorprès és que aquell any es preparava un projecte que prohibia fumar en llocs de treball. D’altra banda, aquell any es van publicar diverses notícies relacionades amb els drets de les persones homosexuals. Una companya ens ha explicat que l’alcalde d’una ciutat francesa va casar dos homes i va rebre diverses sancions. També hem parlat de l’aprovació del matrimoni gai a casa nostra.

Alguns temes van ser notícia aleshores i encara ho podrien ser ara: violència domèstica, accés a l’habitatge, accidents de trànsit, aparició de partits polítics d’ultradreta… Altres companys s’han decantat per notícies més aviat curioses. En una presentació s’ha parlat d’un ambiciós estudi per determinar la memòria dels gossos, i ens ha cridat l’atenció que aquell any Iniesta va renovar al Barça… fins el 2010!

Sankalpa Gautam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>