Crònica: Xerrades BCNspiracy, per Nil Dotú

El passat divendres 26 d’octubre vam fer una sortida de l’assignatura de Biologia i Geologia. Vam participar en un important esdeveniment de divulgació científica(el BCNspiracy) que va tenir lloc al CosmoCaixa.

Abans, però, vam tenir un parell d’hores per poder gaudir de les exposicions permanents del museu: El bosc inundat, El mur geològic, La sala de la matèria, La Base Antàrtica… I després vam entrar en una sala en la qual ens van fer un total de sis xerrades relacionades amb la ciència.

La primera xerrada s’anomenava ‘’En un cervell molt, molt llunyà’’ i la va fer la Carmen Bueno, actualment estudiant de segon any de Psicologia i científica.

La Carmen és una fanàtica de Star Wars i ens va parlar sobre el Darth Vader, el malvat de la pel·lícula, i explica que no se sap exactament com es va transformar en dolent ja que al principi és un nen i és bo. La noia ens va explicar que les conductes malvades poden venir per els gens, la infelicitat, la mala vida, les ganes de venjança, patir… També ens va dir que una gran possible raó per la qual es va tornar dolent seria per culpa de tots els cops al cap que rep durant totes les pel·lícules, cosa que està comprovada, que li pot fer canviar la personalitat… Tot això són hipòtesis però mai se sabrà el causant real ja que és una pel·lícula.

La segona xerrada s’anomenava ‘’La tècnica del monòleg científic’’ i la va fer l’Ignacio Crespo, actualment, metge i científic.

L’Ignacio ens va parlar (mitjançant un vídeo, ja que no va poder venir) sobre com fer monòlegs científics. Aquests monòlegs els has de realitzar d’alguna manera que enganxi a la gent com per exemple fent gràcies,… Ens va dir que el més important és la divulgació científica, que és la manera de donar a conèixer algun tema (en aquest cas científic).

La tercera xerrada s’anomenava ‘’Genomes a la carta’’ i la va fer la Laura Llobet, que va estudiar Biologia humana i actualment és experta en bioinformàtica i científica.

La Laura ens va explicar que el genoma és un conjunt de gens i que la bioètica ens diu què és el que està bé i què és el que està malament dins de la ciència. Després també ens va parlar sobre la bioinformàtica, de la qual ella n’és una experta, i ens va dir que era la que s’encarregava d’estudiar els ADN (‘’una xarxa social de perfils genètics’’).

La quarta xerrada s’anomenava ‘’Aliments (productes) naturalment químics’’ i la va fer la Mireia Ortega, que va estudiar Bioquímica i actualment és doctora en biomedicina.

La Mireia ens va parlar dels aliments o productes que diuen que són 100% naturals i que no tenen químics… tot això és mentida, tots els aliments o productes porten químics tot i que alguns més que d’altres. Ens va parlar sobre la mania que té la gent que la química és dolenta. Va acabar la xerrada dient la següent frase: ‘’Ni lo natural es bueno, ni lo químico es malo’’.

La cinquena xerrada s’anomenava ‘’L’escuma de la cervesa emborratxa?’’ i la va fer la Sofia Osorio, actualment experta Química i científica.

La Sofia ens va parlar sobre els col·loides, les mescles heterogènies formades per partícules que no s’aprecien a simple vista, i ens va dir que podien estar en estat líquid, sòlid o gasós. Al final vam arribar a la conclusió que l’escuma de la cervesa emborratxa perquè és un col·loide que conté alcohol.

La sisena, i per tant l’última xerrada, s’anomenava ‘’Illa de calor urbana’’ i la va fer la Chiara Vitali, actualment arquitecta.

La Chiara ens va parlar sobre el creixement de la població. Ens va dir que la població cada cop està creixent més i les ciutats s’estan quedant petites. Això ho hem de tenir ben present de cara a un futur i prendre mesures…

CONCLUSIÓ

Aquesta sortida l’he trobat molt interessant i entretinguda i m’ha ajudat a entendre, a aprendre i a reflexionar sobre diferents temes relacionats amb la ciència. L’únic problema que li he trobat ha sigut el temps (va durar un parell d’hores i al final ja se’m va fer avorrit i cansat).

Per mi, la xerrada que vaig trobar més interessant va ser la primera ja que, igual que la noia, sóc bastant fanàtic de Star Wars i em va fer reflexionar sobre coses que no m’hi havia fixat mai, com per exemple que el Darth Vader es convertís en malvat a causa de tots els cops al cap que rep durant tota la saga, entre d’altres factors…

Aquesta sortida ha valgut molt la pena, m’ho he passat molt bé i per això la recomano a tothom que no hi entén gaire sobre ciència perquè els farà canviar la seva opinió sobre moltes coses.

Nil Dotú (3r ESO)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>