La lluna, l’únic satèl·lit de la Terra

La Lluna és un satèl·lit que orbita al voltant de la Terra a 384400 km d’ella i a 153444000 km del sol.

Dades històriques

Es creu que la Lluna es va formar fa uns 4500 milions d’anys, no gaire més tard que la Terra. S’han proposat moltes hipòtesis pel que fa al seu origen: la teoria més acceptada a l’actualitat és que la Lluna és un producte de les restes d’un impacte gegantí entre la Terra i un cos de la mida de Mart.

Neil Armstrong va ser el primer humà a arribar a la Lluna al 1969 però no ha estat l’únic: després d’ell Buzz Aldrin, Alan Bean, Eugene Cernan, Charles Conrad, Harrison H. Schmitt, James Irwin, Edgar Mitchell, Alan Shepard, John W. Young, Jim Lovell també han trepitjat la Lluna.

S’han plantejat futures missions tripulades a la Lluna, finançades tant per governs com per fons privats, però no hi han cap data fixada per a a la propera.

DADES CIENTÍFIQUES

La Lluna és l’únic satèl·lit natural de la Terra. Encara que no és el satèl·lit més gran del sistema solar, té 3474 km de diàmetre, és el més gran en proporció al planeta al voltant del qual orbita.

Des de la Terra sempre es veu la mateixa cara de la Lluna perquè els seus períodes de rotació (sobre sí mateixa) i translació (al voltant de la Terra) són iguals: aproximadament 28 dies.

Quan mirem a la Lluna distingim unes taques fosques que reben el nom de cràters, mars i valls. A la Lluna hi han molts cràters però la Terra també té molts impactes. Les diferències són:

  • Els meteorits petits no arriben a la Terra perquè hi ha atmosfera i es desintegra.
  • A la Terra els cràter s’acaben borran pel clima.

La Lluna, desde l’hemisferi sud, es veu del revés.La Lluna no té vespres.

No hi ha cel a la lluna.

                6.948 km                                   0,56 cm

   

La mesura real de la Lluna és el mateix pero a l’escala té l’amplada que el roda del ratolí.

 

ÀUDIO EN CATALÀ

 

 

AUDIO EN CASTELLÀ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>