La festa, la història i les matemàtiques van de la mà

El dimecres 18 d’abril l’Àmbit de Matemàtiques ha organitzat per a 1r Batxillerat la visita a la “Matefes/Infofest”. Es tracta d’un esdeveniment divulgatiu i festiu que té lloc a la Facultat de Matemàtiques i Informàtica, ubicada a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona.

Abans d’explicar-vos què hi hem fet, creiem interessant comentar un breu apunt d’història:

Arran de la Guerra de Successió (1714) la universitat de Barcelona es va haver de traslladar a Cervera. La Reial Acadèmia Militar de Matemàtiques de Barcelona, dedicada a la formació dels oficials aspirants a l’ingrés en el Reial Cos d’Enginyers, fou un dels centres docents espanyols més importants del segle XVIII. L’Acadèmia va obrir les portes en un edifici de la Ciutadella i el 1752 es desplaçà al convent de Sant Agustí Vell, avui seu del Museu de la Xocolata, al carrer del Comerç, després que els agustins es traslladessin al nou convent.

Després de 128 anys, la universitat va tornar a la Ciutat Comtal l’any 1842. L’any 1859 un encàrrec real ordenava la construcció d’un edifici que albergués diferents facultats. La nova seu fou un dels primers edificis del nou Eixample de Barcelona i es va inaugurar oficialment l’any 1874 tot i que les primeres classes s’iniciaren l’any 1871. Actualment l’edifici de la plaça Universitat és el campus més antic de la Universitat de Barcelona i acull les facultats de Filologia i de Matemàtiques de la UB.

Tot passejant pel seu pati de ciències i pel claustre, hem pogut participar de les exposicions dinàmiques i de les activitats exposades en els estands i hem comprovat les aplicacions en el món real d’aquestes ciències.

També hem assistit a dues xerrades. En una d’elles ens hem adonat  que  moltes de les coses que fem, pensem, imaginem, sentim, tastem, mirem i gaudim  no són més que unes fantàstiques matemàtiques. En l’altra hem après la relació entre les matemàtiques i l’evolució de les espècies.

Hem gaudit d’una festa que ha tingut com a objectiu presentar una imatge social positiva d’aquestes dues ciències, posant de manifest la seva presència i el paper que juguen en la cultura i el progrés.

Mireu les fotos…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>