La Cultura Popular com a eina educativa

L’institut públic La Romànica ha treballat i treballa per la inclusió de la cultura popular dins del currículum escolar amb la finalitat d’emprar els avantatges que aquest fet implica a l’hora d’educar en valors i de millorar el treball en equip.

Al llarg del curs 2017-2018 s’ha anat treballant i confeccionat tot de sinergies entre professorat, alumnat i famílies per tal d’apropar la Cultura Popular al centre educatiu.

La finalitat inherent en el moment de practicar cultura popular és convertir-se en una eina transformadora que ens permet treballar de forma simultània valors com la integració, la cohesió, la no discriminació, la no-violència, el treball en equip, el civisme, la cooperació, la democràcia, el diàleg, la dignitat, l’esforç, la generositat, l’honestedat, el saber estar, la sinceritat i la solidaritat.

Tota la comunitat educativa som, en definitiva, agents implicades, és a dir, que el projecte s’adreça a tota la comunitat educativa, sense excepcions.

Si voleu conèixer més detalls sobre aquest projecte (Objectius Generals i Específics, Metodologia, Recursos…), aquí teniu l’enllaç al document que recull tota la informació sobre aquest projecte, dins el marc del compromís amb l’èxit educatiu de l’Institut La Romànica.

ACTIVITAT DE CENTRE. La Romànica – Educació i Cultura

ACTIVITATS 2017/2018:

Els àmbits de Cultura Popular als quals durant el curs 2017/2018 els nostres nois i noies han pogut accedir ha estat: la Música Popular, el Ball de Bastons i els elements dels seguicis populars (gegantons i gegantones).

Nadal 2017:

El dia 22 de desembre, darrer dia de classe de l’any 2017, es van dur a terme una sèrie de tallers com a activitats extraescolars, abans de recollir els butlletins de notes de la primera avaluació.

La novetat, enguany, va ser el poder comptar amb tallers de Ball de Bastons, Ball de Gegants i de Diables. Vam poder comptar en el Ball de Bastons amb un professor del centre bastonaire, l’Adrià Ortiz del seminari de Física i Química, pel Ball de Gegants amb en Josep Torrella, president del Grup de Geganters i Grallers de Barberà del Vallès, i pel Ball de Diables amb un alumne de 4t d’ESO membre del Grup de Diables de Barberà del Vallès, l’Àlex Rosales.

Abans del pati, van oferir a tot l’alumnat i professorat una actuació de Ball de Bastons, Ball de Gegantons i de Diables. Agraim enormement la col·laboració rebuda per part de les diferents entitats participants.

Sant Jordi 2018:

El divendres 20 d’abril el nostre centre va fer un pas més en la inclusió de la cultura popular catalana en els centres educatius públics, coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, ja que va arribar el moment de la presentació de tots els elements de la Cultura Popular treballats (Capgross@s i grups de Ball de Bastons) davant de tota la comunitat educativa.

Durant aquest segon trimestre, l’alumnat d’Educació Visual i Plàstica de 4t d’ESO va posar en valor la seva creativitat i ha construït els tres primers capgrossos de l’Institut La Romànica. El dia 20 d’abril, coincidint t amb la celebració de la Diada de Sant Jordi al nostre centre, van ser presentats a la nostra comunitat educativa.

Dos alumnes de 4t dESO, l’Àlex Rosales i el Ru Lin, i un de Batxillerat, l’Oscar Romero, van ser els encarregats de portar els capgrossos i donar-los vida el dia de la seva presentació.

Han estat batejats com la ROMA, el NI i el CA (ROMANICA)

Tal i com marca el protocol, els tres capgrossos van ser batejats oficialment per la Colla de Geganters i Grallers de Barberà del Vallès, que ens va acompanyar durant la celebració amb els dos capgrossos massers de Barberà del Vallès, així com el capgròs bomber i el bruixot. Tots els capgrossos junts, acompanyats del compositor i músic salouenc Joan Macias Bonet, van ballar al mig de la pista gran del pati per celebrar el bateig dels nostres capgrossos.

 

Acompanyant els capgrossos, un bon grup de nois i noies, bàsicament de primer cicle de l’ESO, van presentar a tota la comunitat educativa els tres grups de Ball de Bastons creats a l’institut, de la mà de l’Adrián Ortiz Mera, professor del centre del Departament de Física i Química i actual President de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Des del tastet del ball de bastons que es va dur a terme en els tallers del darrer dia de classe del passat mes de desembre, una trentena d’alumnes s’han animat aquest segon trimestre a crear tres grups de ball de bastons que, encapçalats per l’Adrià, han confeccionat el ball de lluïment dels capgrossos, han realitzat dues tipologies de sardanes i han preparat fins a set coreografies de Ball de Bastons.

Fotografia de família:

I Trobada d’Escoles Bastoneres de Sabadell (11 maig 2018):

Recuperació de la Trobada Bastonera Infantil de Catalunya de Salou (2 de juny 2018):

Graduació de 4t d’ESO (26 de juny de 2018):

 

 

Al dia següent, el 27 de juny, la nostra colla bastonera va actuar al Parc Central de Barberà i Sabadell amb la colla de bastoners i bastoneres de Sabadell, ja que els faltaven participants per poder ballar. Els nostre grup van poder mostrar i ensenyar els balls apresos a les famílies.

ACTIVITATS 2018/2019:
VI Trobada Bastonera de Salou (20 d’octubre de 2018):

A la primera fotografia podeu veure membres de la nostra colla bastonera donant un cop de mà a la de Sabadell i a la segona recollint el recordatori de la nostra participació a la VI Trobada de mans del president del Ball de Bastons de Salou i de l’alcalde de la població.

V Trobada Bastonera del Vallès a Terrassa:
El diumenge 28 d’octubre s’ha dut a terme la V Trobada Bastonera del Vallès a la població de Terrassa, amb la participació de: el Ball de Bastons de Castellar del Vallès, els Bastoners de Sant Pere, la Colla Bastonera Les Romanes [de l’Institut Públic de la Romànica de Barberà del Vallès], els Bastoners de Sentmenat, la Colla Bastonera de Canovelles, la Colla de Bastoners de Sabadell, les Bastoneres Blaves de Granollers i la colla amfitriona dels Bastoners de Terrassa.
 
La Trobada Bastonera del Vallès és un acte de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya que se celebra de forma anual en forma de trobada amb totes les colles de la Territorial del Vallès la qual comprèn les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
L’esdeveniment, coorganitzat per la Coordinadora i enguany pels Bastoners de Terrassa, ha estat marcat per la pluja però això no ha impedit pas la seva celebració. Tot i estar previst fer un recorregut dansat pel Parc de Vallparadís [com a parc i espai emblemàtic de la ciutat], les precipitacions del matí han condicionat la idea inicial i finalment s’ha dut a terme una ballada estàtica dins de l’Auditori Municipal. En aquesta ballada de lluïment, les colles han pogut mostrar diverses coreografies que han tingut com a final l’execució de dues danses conjuntes: el Passi-ho bé i el Ball de Bastons de la Territorial del Vallès [col·loquialment conegut per les colles com el Ball del Vallès]. Aquest darrer és un dels 9 balls coneguts com els Balls de la Coordinadora o els Balls de Bastons de Catalunya, creats pel jovent de les diferents contrades del territori català amb l’objectiu de representar les diferents regions bastoneres i també per representar el Ball de Bastons de Catalunya en les ocasions que fossin necessàries. Enguany, ha estat la primera vegada que s’ha executat aquesta coreografia de forma conjunta en una Trobada Bastonera del Vallès.