L’Institut dóna la benvinguda a l’alumnat de 1r d’ESO

La comunitat educativa de l’IES Joan Amigó sempre ha cregut molt convenient donar la benvinguda a l’alumnat d’ESO d’una manera càlida i acollidora, tot i considerant que és molt important que els nois i noies del nostre centre se sentin a gust des dels primers dies de setembre. De manera molt especial, aquest any, hem volgut incidir en l’alumnat de 1r d’ESO, perquè pensem que la seva integració inicial a l’INS marcarà la qualitat de la seva estada entre nosaltres i del seu procés d’aprenentatge al llarg del curs escolar. Aquest fet ha estat també rellevant per a què els tres primers dies a l’institut siguin també especials quant a les activitats que s’hi desenvoluparan i en la metodologia de treball.

 

Així els objectius primordials de la planificació de les activitats d’aquests primers dies seran:

– Acollir l’alumnat, donant-los a conèixer l’organització, personal i circumstàncies actuals del centre.
– Propiciar un coneixement entre els/les alumnes per treballar la cohesió grupal i crear un clima positiu de treball. (base de l’aprenentatge cooperatiu)
– Facilitar un apropament entre professorat i alumnat.
– Generar expectatives de treball en equip. (els equips base)
– Iniciar i apropar algunes tècniques de treball cooperatiu: pluja d’idees, assignació i alternança de rols, lectura cooperativa….
– Reforçar els sentiments d’autoestima a través de l’acolliment càlid per part de tota la comunitat educativa (professorat, PAS)
– Conèixer el funcionament del centre i acceptar les normes .
Quant a la programació dels primers dies al centre volem destacar les següents actuacions:

Dia 12 de setembre a les 9h:

– Acollida de l’alumnat (al menjador) per part de la direcció del centre i de l’equip docent de 1r. Presentació del professorat i del PAS.
– Lectura cooperativa d’un conte. Esmorzar
– El tutor/a de cada grup llegeix el nom de l’alumnat, per tal de situar-lo en el grup corresponent i l’acompanya a l’aula de tutoria de grup.

A l’aula:

– Presentació del tutor/a de grup i del tutor/a individual (funcions de cadascun)
– Introducció al treball cooperatiu i distribució de l’espai.
– Presentació personal de l’alumnat .
– Lliurament de la guia de l’alumnat i explicació dels seus continguts.
– Espais (visita al centre nou) si s’escau

Dia 13 i 14 de setembre a les 8.30h i durant tot el dia: Comencem treballant tot cooperant

Els professors/es tutors/es organitzen unes activitats per a l’alumnat de 1r que prenen un caire de cooperació i d’interrelació entre ells i a través de les quals es volen treballar i reforçar habilitats de cohesió i competències socials. Aquestes activitats es faran amb una metodologia de treball cooperatiu per a què comencin a aprendre a treballar junts pensant que tots els membres del grup són molt importants per a què el resultat del treball sigui el més bo possible. Així, els objectius bàsics en aquests dies d’acollida i que es perllongaran i mantindran al llarg del curs són:

– Acollir l’alumnat de la manera més càlida possible, donant a conèixer el centre, l’organització i la seva comunitat educativa.
– Propiciar que puguin tenir un coneixement entre ells, fomentant la cohesió grupal a través d’un clima de treball positiu.
– Facilitar l’apropament a tots els professors/es de l’institut i a tot el personal de la comunitat educativa.
– Entrenar-los en tècniques de treball cooperatiu: pluja d’idees, assignació de rols, lectura cooperativa…
– Reforçar els sentiments d’autoestima i el sentit de la responsabilitat individual i col•lectiva.

L’aprenentatge cooperatiu, introduït a 1r ESO, és conseqüència de la reflexió de l’equip docent sobre el concepte de diversitat a l’aula i d’integració escolar a l’INS. El professorat va acordar que hem d’aprendre mecanismes que permetin que tots els alumnes d’una l’aula, amb independència de les característiques que presentin, siguin capaços d’aprendre al màxim, dins de les seves possibilitats.

Un dels mecanismes que s’està mostrant com extremadament útil per una gestió a l’aula que respongui a la diversitat actual, és l’aprenentatge cooperatiu. Aquest, defensa que els alumnes aprenen d’una manera més sòlida quan, a més de la intervenció del professor, també hi ha interacció i ajudes entre els alumnes.
L’aprenentatge cooperatiu és una metodologia que treu profit de l’heterogeneïtat, no l’assumeix com a problema, sinó com a confrontació que crea reptes a resoldre. Així, les diferències entre els alumnes esdevenen un element positiu que facilita l’aprenentatge.

Tanmateix, des d’aquesta metodologia, el professorat vol potenciar habilitats psicosocials i d’interacció com ara la comunicació, la negociació entre ells per arribar a acords i consens i l’acceptació de punts de vista diferents.

Els tutors de 1r d’ESO i la direcció del centre, d’acord amb el Pla d’Acollida del centre, ha organitzat també un dia d’acollida i de portes obertes per a les famílies de l’alumnat de 1r. Aquest dia serà el dissabte 17 de setembre a partir de les 10 del matí.
Al llarg d’aquesta Jornada es tractaran aspectes que ja estan recollits a la guia de l’alumnat (i dels pares) com: Benvinguda i presentació de l’equip directiu, tutors i professorat; funcionament de l’ESO i currículum de 1r; espais de l’institut, activitats del centre, plans i projectes; serveix que ofereix el centre; normes de convivència; agrupaments dins a l’aula , metodologies de treball (treball cooperatiu); horari setmanal i calendari anual…
A mig matí visitarem les aules i les instal•lacions del centre i posteriorment farem una sessió especial referent a l’ús dels ordinadors portàtils dels vostres fills/es i dels llibres digitals amb els que treballaran al llarg del curs.

Aprofitem l’avinentesa per comunicar que la reunió de pares de l’alumnat de 2n,3r i 4t d’ESO tindrà lloc el dimecres 5 d’octubre a 2/4 de 8 del vespre.

Bon inici de curs a tots i totes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>