Investiguem la vacuna del VIH

El passat divendres 11 de novembre, els alumnes de quart que fan les assignatures de física i química o biologia i geologia vam anar a Tarragona a visitar el Caixaforum. Allà, vam fer un taller anomenat “Investiguem la vacuna del VIH”, on primer, ens van explicar que era el VIH (Virus d’Immunodeficiència Humana) i què havien investigat diversos científics per intentar trobar la vacuna. Ens van explicar que és una vacuna molt difícil de trobar, perquè el VIH és un virus que presenta moltes varietats. Nosaltres, hauríem de fer proves per saber si totes les varietats del virus tenien alguna cosa en comú, alguna cosa com una proteïna, que és el que podríem atacar.

Els monitors ens anaven guiant amb els passos, primer ens va explicar per què servia el material que utilitzaríem i com es feia servir. La investigació consistia en mesclar diferents mostres d’ADN de VIH amb aigua destil·lada i tampó, un líquid verd. El líquid verd servia per tallar la mostra d’ADN dels VIH per al punt on codifica per a la proteïna, per tant, si estava tallat, la tenia.

Al finalitzar la mescla, ho havíem de posar a refredar 15 minuts. Passats els 15 minuts, ens van donar un gel especial per comprovar si tenien la proteïna comuna. Vam posar el gel en un recipient, i el vam omplir d’aigua calenta. Fet això, havíem d’introduir les mescles en uns forats que tenia el gel. Aquesta tècnica es diu electroforesi. Passats uns minuts, al retirar la gelatina, no es veia res, però això era perquè hi havíem de posar un colorant molt fort de color blau. Fet això, ja es podien veure diverses ratlles separades (tallades), encara que n’hi havien que no tenien tall. Per tant, no va ser possible trobar una proteïna comuna.

A tots ens va agradar el taller, va ser molt divertit experimentar amb coses reals.

Jofre Majoral, 4tA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>