EXPOSITOR TEMÀTIC A LA BIBLIOTECA LA LITERATURA FANTÀSTICA, DEL 18 D’OCTUBRE AL 30 DE NOVEMBRE

Del 18 d’octubre al 30 de novembre, la biblioteca presenta un expositor temàtic dedicat a la literatura fantàstica amb més de 20 títols que podeu agafar en préstec.
biblio

LITERATURA FANTÀSTICA

ÉS LA PSIQUE CREADORA DELS SEUS PROPIS FANTASMES?

“El gènere fantàstic es basa, essencialment, en una vacil·lació del lector entorn la naturalesa d’un esdeveniment estrany. Aquesta vacill·ació pot resoldre’s o bé admetent que el fet pertany a la realitat, o bé defensant que aquest és producte de la imaginació o el resultat d’una il·lusió”.

Introducció a la literatura fantàstica, Tzvetan todorov

El pretext del relat fantàstic és sempre un món sobrenatural. Transgredint els límits de la realitat i la seva llei, la normalitat, el relat explora aquells mons possibles que queden fora convertint-se així, en un gènere transgressor.

Elements meravellosos o estranys trenquen situacions “normals” i obren la porta al sobrenatural, incomprensible:  ficcions desconegudes que incomoden i esgarrifen, jocs de la psique, vigília, escenaris paranormals i personatges màgics, mítics, arquetípics, deshumanitzats i animalitzats. Tot un repte per a la raó humana, que, veient-se creadora dels seus propis fantasmes es pregunta pels límits entre realitat i ficció.

La pregunta que obra el gènere és clara: és la fantasia una posada en escena de la capacitat creadora de la psique? I per tant, hem de definir el gènere com un elogi a la imaginació? O, es tracta, més aviat, de la posada en escena de la crisi de la raó humana i el seu poder per conèixer la realitat?

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>