LA LLUITA CONTRA LES MALALTIES TROPICALS OBLIDADES A TRAVÉS DE LA RECERCA

Dins el Projecte “Tertúlies de Literatura Científica, TLC” de la UVic_Ucc, en el qual entre d’altres centres de secundària de la comarca hi participa l’institut Jaume Callís, l’alumnat de Biologia de 2n de Batxillerat va assistir el passat 4 de desembre a la lliçó magistral que va impartir el Dr Oriol Mitjà, “La lluita contra les malalties tropicals oblidades a través de la recerca”.

És doctor en Medicina i investigador en l’àmbit de les malalties infeccioses.

El Dr. Oriol Mitjà va arribar el 2010 a l’illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, per realitzar una suplència d’un mes en el Centre Mèdic de Lihir i es va trobar amb una malaltia discapacitant i estigmatitzant, el pian, de la qual no havia sentit a parlar mai. El Doctor Mitjà va decidir quedar-se i buscar una estratègia per lluitar contra aquesta malaltia oblidada i la va trobar. Només calia una sola pastilla d’un antibiòtic molt econòmic, l’azitromicina, que en els països més desenvolupats es fa servir contra l’otitis i la bronquitis

L’azitromicina és un antibiòtic que s’ha utilitzat com alternativa a la penicil·lina en el tractament del pian. A la selva administrar injeccions de penicil·lina és dificultós, administrar pastilles és més barat i operatiu.

El pian és una malaltia infecciosa causada per un bacteri, Treponema pallidum pertenua. Provoca úlceres a la pell que es disseminen per tot el cos i acaba atacant els ossos i les articulacions, produint coixera. La higiene -aigua i sabó- milloraria molt l’estat de salut dels malalts, però en zones tan empobrides i oblidades, no hi ha garanties higièniques.

Els països pobres no tenen accés a la salut, tenen una manca d’educació i incapacitat per a influir en l’estament polític. Cal Justícia, Solidarita i Compassió per a lluitar contra malalties oblidades en zones geogràfiques invisibles.

Amb la idea del Dr. Mitjà, l’OMS (l’Organització Mundial de la Salut) ha llençat una campanya per eradicar el pian. Les dificultats són arribar a la totalitat de població i les resistències als antibiòtics.

Des del 2014 i amb la finalitat d’arribar a la totalitat de la població i eradicar la malaltia, l’estratègia de recerca es basa en mesurar la càrrega total de pian en la comunitat a través de testos serològics que identifiquen els individus infectats.

Actualment el Dr. Mitjà compagina la investigació i tractament del pian amb una altra malaltia – la sífilis, que es transmet sexualment- causada per Treponema pallidum pallidum. Només al 2017, es van notificar més de 1.000 casos de sífilis a Barcelona, sobretot en joves d’entre 15 i 25 anys. Ara es constata més promiscuïtat i menys protecció.Si bé existeix un tractament eficaç per a la malaltia (penicil·lina injectada), “cal identificar antibiòtics que siguin igualment d’eficaços, però d’administració més senzilla, per tal de reforçar l’adherència del tractament i reduir la taxa de contagi”, comenta Mitjà. “El nou tractament seria exportable a qualsevol context afectat per l’increment de la malaltia, per la qual cosa tindria un impacte a nivell global”, subratlla l’investigador. És important també la diagnosi ràpida de casos, cal la cerca activa d’individus afectats. El projecte de cinc anys es realitzarà a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

gravació de la conferència https://www.youtube.com/watch?v=nZKBq0MTjU4&feature=youtu.be

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>