Un treball sobre la postguerra a Olesa de Montserrat guanya el premi Francesc Noy d’Humanitats

El nostre alumne Josep Daura, guanya un altre premi! Felicitats!!!  Artícle publicat a la pàgina web de la universitat Pompeu Fabra:

” Josep Daura Casanovas, estudiant de l’institut El Castell d’Esparraguera, ha rebut avui, 20 de maig, el guardó com a guanyador de la catorzena edició del premi Francesc Noy d’Humanitats, pel seu treball “Els anys difícils de la Postguerra: fam i misèria a Olesa de Montserrat”.

El lliurament del premi, al qual enguany s’han presentat un total de 98 treballs, ha tingut lloc al migdia, a la sala polivalent de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella, amb la presència dels estudiants i professors dels instituts participants, familiars i membres del jurat.

L’acte, presdit per Josep M. Castellà, degà de la Facultat d’Humanitats, ha inclòs una petita xerrada relacionada amb el tema del treball guanyador, a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic.

L’obra de Josep Daura, segons el jurat, “constitueix una investigació minuciosa i detallada dels efectes que els primers anys de la Postguerra van tenir sobre l’alimentació, la salut i les condicions laborals i socials dels habitants de la població d’Olesa de Montserrat, i il·lustra de manera fonamentada les condicions de vida a la Catalunya rural entre 1939 i 1952”.

L’ha valorat especialment “per la forma en què ha imbricat la història de la vida quotidiana del poble durant els tretze anys posteriors a la guerra civil amb la història més àmplia de Catalunya i Espanya, cosa que suposa un veritable avenç en el coneixement detallat d’aquest període”. També ha destacat les nombroses i molt variades fonts consultades, tant bibliogràfiques, digitals, orals i arxivístiques.

El jurat, que d’entre tots els treballs presentats n’havia fet una selecció prèvia de deu, ha estat format per Josep M. Castellà (president) i els professors Pol Capdevila, Teresa Vinardell, Marició Jaunué, Montserrat Cots i Antonio Firenze.

Mencions especials i dotació dels premis

Per la seva qualitat, el jurat ha decidit també concedir dues mencions especials. La primera, a l’obra “Aproximació a l’estudi de les relacions personals i literàries de Sebastià Juan Arbó a partir del seu fons arxivístic”, escrita per Joan Antoni Forcadell Sànchez, de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta; i la segona, per al treball “La música a l’Antic Egipte“, a càrrec de Miquel López García, de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell de Barcelona.

Els premis que s’endú el guanyador consisteixen en 600 euros, un lector electrònic i un diploma, mentre que als autors de les dues mencions especials els corresponen 300 euros, un lot de llibres i un diploma.

El premi Francesc Noy d’Humanitats està organitzat per laFacultat d’Humanitats de la UPF, i reconeix el millor treball de recerca de batxillerat en qualsevol disciplina d’humanitats presentat durant el curs acadèmic corresponent en els centres de secundària de Catalunya.

En memòria de Francesc Noy

Aquest guardó recorda la memòria de Francesc Noy Ferré (1928-1998), professor de Filologia Romànica a les universitats de Barcelona i Autònoma de Barcelona, a més de periodista-director de La Vanguardia (1983-1987) i primer director general d’Ensenyament de la Generalitat Provisional l’any 1977, amb el president Tarradellas.

Francesc Noy, home de lletres i de gran curiositat intel·lectual, va estar molt vinculat a la fundació de la Universitat Pompeu Fabra i va ser membre del Consell Econòmic -l’antecessor del Consell Social-. Va formar part de la comissió assessora que l’any 1992 va elaborar el pla d’estudis de la llicenciatura en Humanitats de la UPF. “

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>