Les matrones de Tortosa, de la Pilar Salvador Garcia, es presenta avui al Mnactec.

El Treball de Recerca, Les matrones de Tortosa, de l’alumna de 2n de batxillerat,  la Pilar Salvador, ha estat seleccionat per a la Mostra de Treballs de Recerca  que enguany ha convocat el CRP-PAME –Ajuntament de Terrassa. La mostra i difusió ha estat presentada avui 17 de maig  a la sala d’actes del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNATEC).

L’autora del treball de recerca Les matrones de Tortosa, la Pilar Salvador Garcia, ha fet una investigació on relaciona la història i el Dret, comparant dos textos comparant dos textos de caràcter jurídic: el Liber Iudiciorum (segle VI) i el Còdex de Costums de Tortosa (segle XIII). Aquestes fonts històriques de caire jurídic han estat la base per respondre a una pregunta: quins drets van ser adquirits per les matrones de Tortosa al segle XII? Es tractava de saber si les dones de l’orde de l’atxa havien aconseguit un reconeixement jurídic gràcies als privilegis atorgats pel comte de Barcelona i, consegüentment, si aquest fet va quedar reflectit d’alguna manera en l’ordenament jurídic d’aquells temps medievals.

La Pilar Salvador no tan sols ha utilitzat les fonts primàries sinó que ha consultat tota una diversitat de fons documentals molt rellevants per contextualitzar la conformació de l’orde de l’atxa durant el segle XII. Cal destacar, a més, la utilització de la font oral recollint el testimoni del doctor en dret Jesús Massip i Fonollosa, historiador i director honorari del Museu-Arxiu de Tortosa.  El resultat és un treball exemplar, on metodològicament, la Pilar Salvador, ha realitzat una tasca extraordinària.El seu  tutor, el José Luis Lacueva se sent orgullós de la feina feta.

Pilar2POrtada tDRTDR5TDR 2TDR3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>