Matemàtiques

PROFESSORAT

Eloy Cabezas

Ivan de Santiago

Joan Anton Escuder

Eva Garcia (cap de departament)

Ruth Pardina

Jordi Jover

Mari Cruz Villar

 

 

DALÍ I LES MATEMÀTIQUES

Tenint en compte que el nom de nostre institut és Salvador Dalí, el nostre departament, el departament de matemàtiques, va creure oportú fer un petit homenatge a l’il·lustre pintor empordanès en motiu del centenari del seu naixement.

Salvador Dalí va ser un pintor polifacètic molt interessat en temes científics. La física i les matemàtiques eren dues disciplines que el fascinaven i contínuament va fer palès en la seva obra tots el coneixements científics que més el motivaven. La proporció àuria i conseqüentment el pentàgon regular, el dodecaedre i l’espiral logarítmica son recurrents en els seus quadres. També va treballar amb les coordenades polars, fet que va quedar reflectit en el disseny del logotip del xupa-xup. Un altre dels temes que l’apassionaven era la quarta dimensió i això va fer que la seva pròpia visió d’aquesta quarta dimensió quedés reflectida en la seva obra, tot creant l’hipercub.

Així doncs el nostre departament va treballar cadascun dels aspectes matemàtics que apareixen en l’obra de Dalí des dels diferents nivells acadèmics.

Amb primer d’ESO vam treballar la proporció àuria ( espiral logarítmica, rectangle auri, pentàgons, dodecaedre…)

Amb segon d’ESO, l’hipercub.

Amb quart d’ESO, les coordenades polars i el disseny de logotips.

Amb tot el treball fet per l’alumnat vam elaborar una extensa exposició de pòsters i treballs fets per l’alumnat que va estar exposada al vestíbul del nostre institut durant els mesos de maig i juny de 2023.

 

MATÈRIES

La matèria de Matemàtiques  s’imparteix en els quatre cursos de l’ESO amb diferent càrrega lectiva segons el curs (3h setmanals a primer i segon i 4h setmanals la resta de cursos). L’assoliment de les competències bàsiques de l’àmbit matemàtic és l’objectiu últim d’aquesta etapa. Aquestes competències s’adquireixen treballant de manera variada els continguts i procediments detallats al currículum corresponent. Aquests continguts solen agrupar-se en cinc blocs (numeració i càlcul, canvi i relacions, espai i forma, mesura, estadística i atzar). El detall dels continguts treballats a cada curs es pot consultar més endavant en aquesta mateixa pàgina.

A partir del curs 2017-18, l’institut Salvador Dalí incorpora el treball per projectes a 1r i 2n d’ESO i el departament de Matemàtiques i participa activament. Així, a primer es realitza el projecte Enigmats mentre que a segon es treballen els projectes Catapulta’t i Existeix l’envàs perfecte? adaptats, aquests últims, dels projectes homònims del professor Sergi del Moral. També a 2n d’ESO, els alumnes tenen la possibilitat d’escollir el projecte optatiu Making Games, desenvolupat conjuntament pels departaments d’Anglès i de Matemàtiques.

A batxillerat s’imparteixen les matèries Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les ciències socials corresponents a les modalitats de ciències i tecnologia i humanitats i ciències socials, respectivament. A partir del curs 2022-23, s’imparteix a primer una nova matèria optativa, anomenada Matemàtica Aplicada, d’acord amb el que indica el nou currículum de batxillerat.

 

ACTIVITATS I SORTIDES

Durant el curs el departament de matemàtiques organitza o participa en les següents activitats orientades a l’alumnat:

  • MATIPRAT: Gimcana matemàtica dirigida als alumnes de 1r d’ESO dels diferents instituts del municipi. Els darrers anys, degut a la pandèmia, no s’ha pogut realitzar però esperem recuperar aquesta activitat ben aviat.

  • PROVA CANGUR: Concurs dirigit a tot l’alumnat d’ESO i Batxillerat organitzat per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières i que a Catalunya organitza la Societat Catalana de Matemàtiques. L’objectiu principal d’aquesta activitat és estimular i motivar l’alumnat mitjançant la resolució de problemes i reptes matemàtics on cal aplicar el raonament i l’enginy.

 

 

  • VISITA al MMACA: La visita al MMACA (Museu de les Matemàtiques de Catalunya). La realitzen els alumnes de segon d’ESO. El museu està ubicat al Parc de Can Mercader, a Cornellà, i durant la visita es fan activitats guiades i/o tallers.

 

 

 

  • CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES MATEMÀTIQUES: El 14 de març, també conegut com a Dia del nombre Pi (3.14), els alumnes dels diferents nivells d’ESO realitzen activitats variades relacionades d’una manera o altra amb el famós nombre pi.

 

 

 

  • PARTICIPACIÓ en la MATEFEST-INFOFEST: Els darrers anys els alumnes de 1r de batxillerat assisteixen a aquesta activitat divulgativa organitzada per la Universitat de Barcelona i que té com a objectiu apropar les matemàtiques al públic en general i als estudiants de batxillerat en particular. Es tracta d’una jornada lúdico-festiva amb exposicions dinàmiques i xerrades sobre temes diversos relacionats amb les matemàtiques que capten l’atenció i la curiositat dels assistents.

 

PROJECTES EDUCATIUS

El departament de matemàtiques ha obtingut subvencions en diversos projectes que ha presentat en el concurs de projectes educatius que convoca cada any l’Ajuntament del Prat de Llobregat. Aquests projectes ens han permès treballar la competència matemàtica de forma més pràctica i entenedora per a l’alumnat.

Els projectes que han obtingut subvenció són:

  • Disseny i creació d’un laboratori de matemàtiques al Dalí.
  • Creació de vídeos amb contingut matemàtic.
  • Elaboració de maquetes per treballar la geometria a l’espai a 2n de batxillerat.
  • Millorem la competència matemàtica a l’INS Salvador Dalí.
  • Projecte de teatre matemàtic per a 1r d’ESO.
  • La cuina, un espai per aprendre (Projecte de centre en col·laboració amb altres departaments).

 

LLIBRES DE TEXT

ESO

Curs Títol Autors Editorial ISBN
1r Matemàtiques 1 M.Á. Ingelmo i Y. Á. Zárate Teide 978-84-307-8963-4
2n Matemàtiques 2 M.Á. Ingelmo i Y. Á. Zárate Teide 978-84-307-8965-8
3r Matemàtiques 3 M.Á. Ingelmo i Y. Á. Zárate Teide 978-84-307-8967-2
4t Matemàtiques 4 M.Á. Ingelmo i Y. Á. Zárate Teide 978-84-307-9143-9

 

Batxillerat (Modalitat Ciències i Tecnologia)

Curs Títol Autors Editorial ISBN
1r Matemàtiques 1r Batxillerat J. Colera; M.J. Oliveira; R. Colera; E. Santaella Barcanova 978-84-489-4027-0
2n Matemàtiques 2n Batxillerat J. Colera; M.J. Oliveira; R. Colera Barcanova 978-84-489-4186-4

 

Batxillerat (Modalitat Humanitats i Ciències Socials)

Curs Títol Autors Editorial ISBN
1r Matemàtiques aplicades a les ciències socials 1r Batxillerat J. Colera; M.J. Oliveira; R. Colera; E. Santaella Barcanova 978-84-489-4029-4
2n Matemàtiques aplicades a les ciències socials 2n Batxillerat J. Colera; M.J. Oliveira; R. Colera Barcanova 978-84-489-4187-1

 

CONTINGUTS TREBALLATS A L’ESO

1r ESO
U1. Nombres Naturals. Divisibilitat.
U2. Nombres enters.
U3. Fraccions i decimals.
U4. Proporcionalitat.
U5. Expressions algebraiques.
U6. Rectes i angles en el pla.
U7. Figures planes. Perímetres i àrees.
U8. Taules i gràfics.
U9. Estadística i probabilitat.

2n ESO
U1. Semblança en el pla. Teorema de Pitàgores.
U2. Cossos geomètrics.
U3. Àrees i volums dels cossos geomètrics.
U4. Estadística i probabilitat.
U5. Nombres enters.
U6. Fraccions i decimals.
U7. Proporcionalitat.
U8. Funcions.
U9. Àlgebra. Equacions de primer grau.

3r ESO
U1. Estadística.
U2. Probabilitat.
U3. Nombres racionals.
U4. Successions numèriques.
U5. Equacions de primer i de segon grau.
U6. Sistemes d’equacions
U7. Funcions i gràfiques
U8. Geometria plana. Moviments al pla.
U9. Cossos geomètrics.

4r ESO
U1. Nombres reals.
U2. Polinomis i fraccions algebraiques.
U3. Equacions i inequacions.
U4. Sistemes d’equacions i inequacions.
U5. Trigonometria.
U6. Geometria analítica en el pla.
U7. Funcions i gràfiques.
U8. Funcions elementals.
U9. Estadística.

ADRECES D’INTERÈS

Recursos matemàtics de la xarxa telemàtica educativa de Catalunya
http://xtec.gencat.cat/ca/recursos/matematiques/

Apunts de matemàtiques amb exercicis interactius organitzats per nivells i per temes.
https://www.superprof.es/apuntes/escolar/matematicas/

GEOGEBRA, pàgina web del popular programa de geometria dinàmica i àlgebra.
https://www.geogebra.org/?lang=ca

Web amb informació sobre la Prova Cangur i altres concursos de matemàtiques amb enunciats d’anys anteriors per practicar.
http://www.cangur.org/