Lectura manifest contra la violència masclista

Dimecres 25 de novembre, a l’hora de tutoria, l’alumnat de 4t A vam llegir i comentar el “Manifest contra la violència masclista”.

Normalment, aquest manifest es llegia a l’hora del pati. En aquesta lectura hi assistia la comunitat educativa de l’institut i diferents representants del Consell Català dels Esports, a més d’algun entrenador o entrenadora, enguany, a causa de la situació sanitària en què vivim, aquest acte no s’ha pogut celebrar de manera habitual, raó per la qual hem treballat el Manifest a les hores de tutoria. Us deixo algunes de les reflexions que em faig després d’haver treballat l’esmentat manifest a classe:
La humanitat, tot i que ha aconseguit resoldre molts problemes socials, encara no ha pogut resoldre l’eliminació de la violència masclista.
Les dones, durant molt de temps, han estat silenciades i maltractades; tot i això, han lluitat contra aquest fet durant segles però encara no han aconseguit, en molts aspectes, la fita de la igualtat. Aquesta injustícia es pot aturar amb la força de les dones i amb l’ajuda de cadascú.
Durant els mesos de confinament, els assetjadors ho han tingut més fàcil, els ha calgut menys força per poder maltractar. No només pel que fa a la violència domèstica, sinó que també s’ha exercit violència econòmica. Hi ha hagut dones que, a causa de la falta d’ingressos, han perdut l’allotjament o ho han tingut més difícil per sortir-ne. D’aquest període, cal destacar les ciberviolències. Per tant, en aquest etapa hi ha hagut dones que no han estat segures ni a casa.
La violència pot ser de dos tipus: la directa, és a dir, la que es produeix amb força bruta; però també pot ser indirecta, la que fa referència a aquella que no percebem però que existeix. Cal intentar canviar els rols que tenim apresos i que van passant a través de generacions. Hem de tenir present que canviar de rols no ens solucionarà el problema del present però sí que ens solucionarà el problema en el futur, per tal de garantir la llibertat i la igualtat de cada sexe.
Moltes dones són assetjades i silenciades per motius econòmics. Aquests casos són difícils de detectar i de tractar. Cal que tinguem present que no només cal que denunciï qui rep assetjament sinó que també pot denunciar la gent que hi ha al voltant. Si aquest problema volem que s’acabi hem d’arribar al motiu pel qual s’ha produït i solucionar-lo.
Entre tots podem arribar a aconseguir que la societat en què vivim progressi i que sigui millor.

Víctor España, 4tA