EDUCACIÓ EMOCIONAL A L’ESO

Les emocions són importants i és per això que les treballem al nostre centre des de primària fins a 4t d’ESO. L’educació emocional fecta el desenvolupament dels alumnes, ja que incentiva la seva motivació, predisposa a actituds més positives, millora les seves relacions i obté millors resultats acadèmics.

Per aconseguir que un/a nen/a creixi, en tota la dimensió de la paraula, no n’hi ha prou amb l’adquisició de coneixements. Generar un clima emocional positiu també influirà de forma decisiva en el seu desenvolupament. Si l’educació ha de ser un procés d’aprenentatge per a la vida, les emocions són molt importants i les hem de tenir en compte.

Per als docents del nostre centre és important que ensenyem als nostres alumnes a gestionar les pròpies emocions: controlar la ràbia, conèixer la por, acceptar els errors, tenir empatia, tenir una bona autoestima … La relació amb els altres és essencial  i cal que ajudem els nostres alumnes a forjar-se una intel·ligència emocional, que està molt relacionada amb les emocions: és la capacitat de reconèixer les nostres pròpies emocions, les emocions dels altres i saber-les gestionar. Aquesta intel·ligència emocional és una habilitat que es va aprenent al llarg de la vida des de que som petits.

Hi ha una gran frase d’Aristòtil que diu: “Educar la ment sense educar el cor, no és educació en absolut.

Treballar la intel·ligència emocional a l’aula té molts beneficis, com per exemple:

 • Disminuir l’ansietat.
 • Control de l’estrès.
 • Gestió dels conflictes.
 • Millora l’autoestima.
 • Més èxit acadèmic.
 • Augmenta la tolerància a la frustració.
 • Equilibri emocional.
 • Menys conflictivitat.
 • Millora les habilitats socials.
 • Millorar l’empatia.
 • Millor comportaments prosocial.

A l’aula treballem els aspectes següents:

Identificar les pròpies emocions. Prendre consciència de les pròpies emocions, vol dir adonar-nos del que sentim i del que senten els altres: tristesa, felicitat, por, alegria, amor, ràbia, pena, gelosia…

 • Per ensenyar als nostres alumnes a identificar les pròpies emocions és útil que es formulin la pregunta: Com em sento?

És important que identifiquem les emocions i les etiquetem, les anomenem pel seu nom: ira, alegria, tristesa… Aquesta pregunta els nostres alumnes se la fan a primària i a secundària continuem treballant-la perquè a cada etapa vital és necessari treballar les diferents emocions. A tall d’exemple, a 1r d’ESO els alumnes tenen un diari de les emocions.

Comprendre les emocions. Cal que l’alumne entengui que aquelles emocions apareixen per un motiu o situació concreta. Tant les emocions pròpies com les emocions dels companys.

 • Per ensenyar als alumnes a comprendre les pròpies emocions és útil que es formulin la pregunta: Per què em sento així?
 • Per ensenyar als alumnes a comprendre les emocions dels altres és útil que es formulin la pregunta:Com crec que es sent l’altre? I treballar així l’empatia.

És important que treballem l’empatia per aprendre a comprendre els altres.

Expressar les emocions. Cal aprendre a expressar les nostres emocions ja que compartint-les ens sentirem millor i els altres ens podran ajudar.

 • Per ensenyar als alumnes a expressar les pròpies emocions és útil que es formulin la pregunta: M’agrada sentir-me així?

És important que aprenguem a expressar les emocions perquè els altres ens comprenguin. Cal que les expressem de manera adequada i correcte.

Regular les emocions. Cal que els alumnes aprenguin habilitats per regular i controlar les seves emocions.

 • Per ensenyar als alumnes a regular les pròpies emocions és útil que es formulin la pregunta: Què puc fer per controlar el que sento?

És important que regulem les nostres emocions ja que si no ho fem aquestes ens limitaran i ens faran actuar de manera incorrecte.

Gestionar les emocions.  A partir de les emocions que sentim hem de ser capaços de triar què fer i com actuar.

 • Per ensenyar als alumnes a gestionar les pròpies emocions és útil que es formulin la pregunta: Què puc fer per canviar i sentir-me millor?

És important que aprenguem a gestionar les emocions perquè això ens ajudarà a actuar de manera correcte i prendre les decisions encertades.

Qualsevol situació de la vida quotidiana, que es dona a l’escola, és bona per practicar i desenvolupar la consciència emocional.

És important dedicar temps al treball emocional, això vol dir que a vegades cal deixar el que s’està fent per aprofitar aquella situació per parlar amb els alumnes, per parlar del que ha passat i de com s’han sentit els implicats en aquella situació. A l’ESO ho treballem també a partir de la mediació. A vegades hi ha comportametns que calen gestionar-se a partir de mediació on hi participen alumnes que han fet el taller de mediació o, depenent del tema a tractar, la professora que fa mediació i el psicopedagog de secundària.

Cal que transmetem als alumness que no hi ha emocions bones i emocions dolentes, sinó que totes les emocions són vàlides, no passa res si estem enfadats o tristos,  el més important és saber gestionar aquestes emocions.

A través d’aquest diàleg amb els alumnes, a part de treballar l’empatia, també ajudem a desenvolupar la seva consciència emocional, que siguin conscients de com es senten.

Aquí teniu un exemple d’una dinàmica de grup feta a educació emocional de 1r d’ESO en la qual treballavem la confiança:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>