EL SOCIOLINGÜISTA DE LA URV, MIQUEL ÀNGEL PRADILLA, ENS PARLA DEL MODEL LINGÜÍSTIC CATALÀ A LES TERRES DE L’EBRE

Dimecres 8 de febrer ens va visitar Miquel Àngel Pradilla, sociolingüista  reconegut de la URV que ha publicat diversos llibres sobre l’estat de la llengua i té un concepte molt clar del que representa l’ús social de la llengua i la seua normativa.

Pradilla ens va aconsellar sàviament a l’hora de la reunió del departament de llengua catalana i literatura i després a les 19:00 va fer una  dissertació completíssima al Maset presentada per Àlex Cervera, regidor d’Ensenyament de la Ràpita.

Entre altres coses, Pradilla a la primera reunió va assegurar que ara és el moment dels usuaris, que la llengua és complexa i per això és tan bonica i que cal aconseguir consens entre els parlants de les Terres de l’Ebre per tal de crear un model territorial i convergent, en el sentit de no “violentar” la varietat comuna.

Segons Pradilla, la gramàtica de la llengua està a disposició dels usuaris i no pas al revés. Ja tenim formes equitatives com ara traure / treure, complit / complert i hòmens jóvens però altres com ara l’article “lo” o el demostratiu “este” caldrà considerar-los com a adequats per a uns usos més col·loquials. Potser el que més cal impulsar és la part lèxica evitant els localismes i totes aquestes possibilitats se li han d’explicar a l’alumnat. És necessari legitimar les nostres formes, però dintre els paradigmes normatius.

És important no tribalitzar la llengua amb l’excusa de la genuïtat. Cal donar-li una tonalitat al territori però avalada per la norma i per a això és necessària una aposta col·lectiva al territori i abordar les zones de conflicte. El model territorial i convergent de la llengua permetrà de fer-ho.

A la xarrada del Maset sobretot va parlar de la nova normativa i va establir que es tractava d’una norma no immutable sinó que tenia una “estabilitat flexible”. També va repetir els termes que el model de llengua que s’adopte al nostre territori ha de tindre una tonalitat territorial però és necessària la convergència de les formes i que el terreny educatiu tindrà molta importància i una tasca de conscienciació i de consens molt important a les Terres de l’Ebre. La gent ebrenca, segons Pradilla, hem aconseguit una catalanitat sense complexos i hem passat de la invisibilitat a una fase interessant de desvetllament, per tant,  potser ara també és l’hora de reivindicar i conformar un model territorial però que no violente el model estàndard ni tribalitze el model lingüístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: You can use these tags <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>