“NO ET PASSIS”, XARRADES SOBRE L’ÚS I ABÚS DE L’ALCOHOL (CONSELL COMARCAL, MARIBEL PRADES)

El consum d’alcohol és un costum profundament arrelat en moltes societats, normalitzat i integrat en l’ambient familiar com a element cultural. Això no obstant, en les últimes dècades, la societat  ha anat modificant els patrons de consum. Les pautes en el marc familiar i acompanyant els àpats han donat pas a unes altres, pròpies de la població juvenil, caracteritzades per una concentració intensa d’ingesta ràpida i abundant de begudes alcohòliques. En aquest nou escenari, l’alcohol s’associa als espais d’oci, mentre que disminueix significativament el seu consum en l’àmbit domèstic.

Aquest canvi en el model de consum a partir dels anys vuitanta del segle passat, l’inici del qual van protagonitzar els joves, va estar generat bàsicament per un conflicte generacional determinat per les circumstàncies socioeconòmiques d’aleshores. La crisi condicionada pel bloqueig en l’accés al mercat laboral dels fills del baby boom, pels canvis accelerats en els referents socials,
per l’emergència de nous horitzons sociopolítics i per la instal·lació del país en una societat de consum, es va desplaçar a l’àmbit oci-temps lliure-alcohol i es va constituir en un exemple de ruptura generacional. Així, des del final del segle passat, la socialització de l’accés a l’alcohol ha deixat d’estar sota la tutela de pares i mares, com històricament passava en la nostra societat, i s’ha situat en el grup d’iguals i en àmbits aliens a la família. A partir d’aquest moment, per a un adolescent, beure té sentit en espais i en situacions al marge del control adult. A més, l’alcohol es relaciona amb la recerca d’uns efectes psicoactius que l’adolescent associa amb una major diversió i amb ritus de celebració grupal.

Les xarrades de Maribel Prades, psicòloga educativa i tècnica de Salut del Consell Comarcal d’Amposta,  ofereixen una visió integrada del discurs dels joves i dels adolescents sobre el consum d’alcohol: la seva connexió amb un nou mode d’entendre l’oci i el protagonisme que té en les relacions socials dins d’aquest segment de població.

Les xarrades han anat dirigides als alumnes de 2n d’ESO i 4t d’ESO.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>