El canvi climàtic

Aquesta passada setmana (del 13/11 al 19/11) a primer curs d’ESO i dins de la matèria de medi natural (Biologia i Geologia) hem treballat el canvi climàtic, així com les seves causes i conseqüències.

L’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, principalment de diòxid de carboni (CO2), com també de metà (CH4), d’òxid nitrós (N2O) i de hidrofluorocarbonats (HFCs) són els causants d’aquest efecte i en conseqüència de l’escalfament global.

L’efecte hivernacle es produeix, quan la presència d’aquest gasos a l’atmosfera impedeix la sortida  a l’espai exterior, de les radiacions calorífiques procedents del Sol que han estat reflectides per la superfície terrestre. D’aquesta manera, a causa de la quantitat cada vegada més gran de radiacions atrapades, augmenta també la temperatura mitjana de la Terra. Aquest augment de la temperatura del nostre planeta es coneix amb el nom d’escalfament global.

Els seus efectes poden ser devastadors, fusió dels casquets polars, augment del nivell del mar, inundació de les zones costaneres, disminució d’aigua dolça, migració massiva de part de la població, conflictes, guerres, canvi climàtic, sequeres, disminució de collites, inundacions, increment dels danys produïts per fenòmens meteorològics de gran magnitud, disminució de la biodiversitat per desaparició d’algunes espècies, augment de malalties parasitàries, etc.

Per aquest motiu i per tal de minimitzar els impactes ocasionats per aquestes emissions contaminats, s’han proposat a classe, un seguit de mesures que podem realitzar de forma tant col·lectivament, com individualment. Algunes d’aquestes mesures convindria reforçar-les a casa, en l’àmbit de les famílies, per tal que l’alumnat en prengui consciència i sobretot l’hàbit de dur-les a terme. De ben segur que d’aquesta manera, amb la pràctica de la regla de les tres R, entre tots farem un món millor.

Us deixo un enllaç com a recordatori d’algunes mesures que podeu practicar,  així com d’altres enllaços d’interès.

https://www.ara.cat/dossier/canvi_climatic-que-pots-fer_0_1476452476.html

https://www.educaixa.com/microsites/cram/el_canvi_climatic/

https://www.educaixa.com/ca/-/todavia-estamos-a-tiempo-cambio-climatico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>