2n d’Eso descobreix els Mandales

El nostre Institut ja fa 3 cursos que acull a alumnes del master de professorat (antic CAP). Cada cop hi ha més peticions per fer les pràctiques al nostre Institut i això genera una pluja de noves idees i projectes molt enriquidors i refrescants.

Enguany a l’aula de dibuix els alumnes de 2n d’Eso han descobert els polígons regulars mitjançant la creació de mandales. De moment només han començat, aviat tindrem obres acabades i les podrem compartir amb vosaltres.

Un mandala (मण्डल), literalment “cercle” o “roda[1] en sànscrit, és un símbol ritual i espiritual propi del budisme i l’hinduisme, que representa l’univers. Per extensió, també s’anomena mandala un dibuix, pintura o baix relleu, normalment amb trets geomètrics, que es desenvolupa a partir d’un punt central o axial fins a formar una figura circular o concèntrica. La forma bàsica dels mandala és la d’un quadrat amb quatre portes en forma de T, que contenen un cercle amb un punt central, anomenat bindu, i s’hi poden trobar punts o eixos de simetria radial, de manera que tot el dibuix està subordinat i equidistant respecte d’aquest punt central.

Als mandales se’ls dóna una significació mística i simbòlica.

  • Mística: representen un tot i una unitat alhora. El seu centre i les seves polaritats positives i negatives estan totalment relacionades, i aquestes formen una dansa al voltant del centre. Podem arribar a la conclusió que el món i moltes de les figures que componen la vida són circulars o esfèriques, per exemple: la terra, les partícules, les cèl·lules, els planetes, les pedres dels rius, el circuit del sistema solar, les galàxies… són mandales.
  • Simbòlica: simbolitzen tot l’univers, n’expliquen l’aparició, l’existència i la desaparició. En tots els mandales, la manifestació principal es troba al centre; el seu objectiu n’és servir d’instrument de contemplació i de concentració, i els seus elements bàsics són figures geomètriques contraposades i concèntriques. El cercle exterior té sempre una funció unificadora.

Els llibres de mandales, generalment, obren camins cap a la reflexió sobre el món i sobre un mateix. N’hi ha de diferents orígens i són ideals per a la meditació. Pintar un mandala ens pot informar, entre altres coses, dels nostres estats d’ànim i de les nostres inquietuds. Ens hem d’autoconèixer molt bé per a llegir un mandala correctament i entendre què som i què ens manca. Mai hem d’anar a buscar en el mandala només el vessant estètic, el que ens importa és què ens suggereix a nosaltres mateixos la figura i per què la pintem.

S’utilitzen tant en l’edificació arquitectònica (baixos relleus, rajoles, pintures, rosetons…) com en les produccions plàstiques budistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>